Amèrica Llatina
Internacional 29/07/2024

Nicolás Maduro guanya les eleccions a Veneçuela i l’oposició no reconeix els resultats

El Consell Nacional Electoral dona per guanyador el chavisme amb un 51,2% dels vots i l’oposició, amb el 44,2% del suport, nega la derrota

3 min
María Corina Machado assegura que el "nou president" és Edmundo González Urrutia

CaracasMatinada intensa a Caracas, després que Nicolás Maduro hagi estat declarat guanyador de les eleccions presidencials amb el 51,2% dels vots i, minuts després, la líder antichavista, María Corina Machado, hagi desconegut els resultats. El candidat opositor, Edmundo González, hauria obtingut un 44,2% del suport segons dades el Consell Nacional Electoral (CNE), l’organisme electoral veneçolà controlat pel govern. “Vull informar al món que Veneçuela té un nou president electe que es diu Edmundo González”, ha dit Machado a la seu del partit, minuts després que Nicolás Maduro conclogués el seu primer discurs com a guanyador de la nit: “els juro que donaré la meva vida sencera per tirar endavant tots els canvis i transformacions que necessita la nostra pàtria”, ha assegurat, per garantir “prosperitat” i “pau” a Veneçuela.

La guerra de relat que porta bullint en la carrera cap aquests comicis ha arribat al seu punt àlgid amb una victòria del chavisme que l’oposició no reconeix. L’oposició ha denunciat irregularitats al llarg de tot el vespre, quan no haurien deixat a desenes de testimonis entrar a diversos centres de votació per recollir les actes electorals (els informes on es recullen tots els vots, col·legi per col·legi). La tensió ha anat en augment quan el CNE ha aturat el recompte, i a la seu opositora diversos membres del partit han comparegut davant dels mitjans de comunicació per reiterar que, només amb la informació que ja havien recabat, la victòria era clarament per ells. Pocs minuts després de la mitjanit, la decepció s’ha apoderat de tots ells quan el president del CNE, Elvis Amoroso, anunciava els resultats en directe: 51,2% per Maduro, 44,2% per González. L’oposició, senzillament, no s’ho creu.

En el seu discurs, María Corina Machado ha dit que confia en que les Forces Armades faran respectar la veritat, i ha instat a la comunitat internacional a donar-li suport. Alguns líders del món ja ho han fet, com el president de Xile, Gabriel Boric, o el secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken.

La líder antixavista, que lluny de veure’s decebuda ha reaparegut mostrant-se forta i implacable, ha reiterat que no pararan fins que es respecti la veritat, i en passar-li el micròfon al “futur president de Veneçuela”, com li ha dit, Edmundo González, ha mantingut el to discret habitual: ha dit que ningú està cridant a la violència i que, com diu el refrany, “la mentida té potes curtes”. Minuts abans, Maduro celebrava el seu tercer mandat i deia que es considera “un home de pau, de diàleg, i que mai hauria pensat en estar en càrrecs públics de rellevància”, sinó que “sempre he cregut en la revolució socialista, i quan el comandant Chávez va sorgir com a líder de Veneçuela, no vaig dubtar un segon en seguir-lo”.

Els seguidors del chavisme han sortit anticipadament a celebrar la victòria als carrers de Caracas, molta estona abans que es coneguessin els resultats, fet que ha augmentat la tensió a la seu opositora, on la desconfiança en la transparència del procés electoral creixia a mesura que passava l’estona i no hi havia informació. Caldrà veure què passa ara, amb una oposició que no reconeix els resultats i que compta amb el suport de la comunitat internacional per fer prevaldre el seu criteri. A davant del Palau de Miraflores, seu de l’executiu veneçolà, continuen les celebracions del chavisme.

stats