Maduro jura el càrrec de president: “És una gran victòria de la democràcia veneçolana”
El dirigent chavista encara no ha mostrat les actes electorals, com li exigeix l'oposició
Buenos AiresNicolás Maduro ha jurat aquest divendres el càrrec de president de Veneçuela davant de l'Assemblea Nacional. D'aquesta manera, el dirigent chavista inicia el seu tercer mandat, per al període 2025-2031, tot i que l'oposició majoritària reivindica que Edmundo González Urrutia va ser el guanyador dels comicis del juliol passat. "Juro per l'històric, noble i aguerrit poble de Veneçuela i davant d'aquesta Constitució que faré complir tots els seus mandats; inauguro el nou període de la pau, la prosperitat i la nova democràcia", ha dit Maduro davant del president del Parlament, el chavista Jorge Rodríguez. Maduro ha jurat sobre un exemplar original de la Constitució signada pel president difunt Hugo Chávez, en un palau legislatiu fortament vigilat per la policia, els militars i els serveis d'intel·ligència, i envoltat de simpatitzants.
La cerimònia, que ha tingut lloc davant de diputats, funcionaris del govern, magistrats del poder judicial, militars i representants de 125 països i organismes internacionals, s’ha avançat una hora respecte al que estava previst. Un cop jurat el càrrec, Maduro ha pronunciat un discurs de més d’una hora davant de tots els presents. "Avui tinc més consciència d’on vinc i a qui em dec, de qui m’ha posat aquí”, ha dit. I ha afegit: “No soc ni seré mai el president de les oligarquies, dels cognoms, dels supremacismes ni dels imperialismes”. Maduro ha tret pit de no haver estat “col·locat” ni pel govern dels Estats Units ni pels “governs proimperialistes de la dreta llatinoamericana”. “Vinc del poble, soc del poble i em dec al poble”, ha sentenciat.
Tot i que en cap moment ha anomenat directament ni Edmundo González Urrutia, el seu rival a les eleccions, ni la líder de l’oposició María Corina Machado, sí que s’hi ha referit. "Mai havia vist una conspiració com la que estem desemmascarant –ha dit–, sempre ornamentada amb la diplomàcia de l’engany”. Maduro ha dit que, el juliol passat, la diplomàcia europea i dels Estats Units va intentar convertir les eleccions veneçolanes en unes eleccions mundials, i que, en aquesta ocasió, “han intentat convertir el jurament en una guerra mundial”. Però ha reivindicat que el seu jurament “és una gran victòria de la democràcia veneçolana”. “No han pogut ni podran mai”. Maduro també ha ensenyat un “pla de transformacions” per al pròxim període presidencial: “Farem una revolució democratitzadora, alliberadora de Veneçuela en el terreny econòmic, social i en la construcció d’un nou estat”.
La presa de possessió ha anat precedida per la breu detenció de la líder de l'oposició, María Corina Machado. Aquest dijous, centenars de manifestants opositors van sortir als carrers de Caracas per protestar contra la investidura de Maduro. Entre ells hi havia Machado, a la qual les forces de l'ordre van arrestar i van posar en llibertat una hora més tard.
El Consell Nacional Electoral (CNE) va proclamar Maduro vencedor de les eleccions presidencials del 28 de juliol, però l'oposició majoritària de Veneçuela, agrupada sota el paraigua de la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), ha afirmat reiteradament que han obtingut el 85% d'aquestes actes, que demostren que González Urrutia va obtenir la majoria dels vots. Juntament amb ells, diversos països han demanat a Maduro que ensenyi les actes electorals, cosa que encara no ha fet.
Maduro ha arribat aquest divendres a la seu del Parlament acompanyat de la seva dona, Cilia Flores; la vicepresidenta executiva, Delcy Rodríguez, i el president de l'Assemblea Nacional, Jorge Rodríguez. La cerimònia ha estat marcada per l'absència de la majoria dels presidents sud-americans, que han rebutjat reconèixer la legitimitat dels comicis del 28 de juliol. Entre els dirigents que sí que hi han assistit, hi ha el president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, i la ministra d'Exteriors de Bolívia, Celinda Sosa.
Maduro s'ha avançat d'aquesta manera a González Urrutia, que aquests dies ha fet una gira per diversos països d'Amèrica, en què ha assegurat que avui juraria el càrrec de president, tot i les amenaces reiterades de funcionaris estatals que el detindrien si trepitjava Veneçuela.
"Cop d'estat"
L'oposició veneçolana ha recriminat a Maduro que hagi dut a terme "un cop d'estat" al jurar la presidència. "Amb la usurpació del poder per part de Nicolás Maduro de la Presidència de la República, ajudat per la força bruta i el desconeixement de la sobirania popular expressada contundentment el 28 de juliol passat, s'ha consumat un cop d'estat en contra dels drets del poble veneçolà", recull un comunicat de la Plataforma Unitària Democràtica publicat a X.
La coalició opositora ha sostingut que, a partir d'avui, s'inicia una "nova etapa en aquesta lluita per la llibertat de Veneçuela" i ha fet una crida a la "resistència democràtica permanent i activa" fins que es respecti la "Constitució nacional" i "la sobirania popular". El text insisteix que González Urrutia, el president "legítim" de Veneçuela, hauria de ser qui jurés el càrrec, perquè "és el que van decidir la majoria de veneçolans".
Paral·lelament, l'administració nord-americana ha emès un nou paquet de sancions contra Maduro. La Casa Blanca ofereix ara 25 milions de dòlars de recompensa –en lloc dels 15 que oferia abans– per informació que pugui portar a detenir el president veneçolà per delictes relacionats amb el narcotràfic.