Violència policial

Nou escàndol als EUA: un policia mata una dona negra desarmada a casa seva

L'oficial que va disparar ha estat acusat d'homicidi i la policia l'ha acomiadat del cos

2 min

BarcelonaLa policia d'Illinois, als Estats Units, va fer públic aquest dilluns un vídeo en què es pot veure un policia disparant a una dona negra desarmada a casa seva. El vídeo, que s'ha viralitzat ràpidament a les xarxes socials, ha despertat una onada d'indignació amb un cas que a molts ha recordat a les morts de Breonna Taylor o George Floyd, que va morir asfixiat per la pressió del genoll d'un policia sobre seu.

Els fets van passar la matinada del 6 de juliol quan Sonya Massey, de 36 anys, va trucar a la policia davant la sospita que algú havia entrat a casa seva. En arribar els agents, després de revisar els exteriors de la casa, van entrar-hi i li van demanar que els ensenyés el document d'identitat. Mentre el buscava, un dels dos agents va dir a Massey que tragués una olla d'aigua bullent que tenia als fogons. Massey es va aixecar i, en sentir els agents rient els va dir: “Us renyo en nom de Jesús”. Sean Grayson, l'adjunt del xèrif del comtat, li va respondre: “Més val que no ho facis o et juro per Déu que et dispararé a la cara”. És en aquest moment quan Grayson li va ordenar que deixés l'olla, que la dona tenia a les mans. L'agent va apuntar la seva pistola cap a la dona i li va disparar tres trets.

L'adjunt al xèrif, Sean Greyson, ha estat acusat d'homicidi, mala conducta i agressió agreujada tot i que el policia s'ha declarat innocent de tots els càrrecs. Greyson també ha estat acomiadat del cos. L'exagent està en presó sense fiança i s'enfronta a condemnes de presó de 45 anys a cadena perpètua pel càrrec d'homicidi, de 6 a 30 anys per agressió i de 2 a 5 anys per mala conducta.

En un comunicat, el president dels Estats Units, Joe Biden, va assegurar aquest dilluns que “la mort de Sonya a mans d'un agent de policia ens recorda que massa sovint els negres nord-americans s'enfronten a pors per la seva seguretat d'una manera que la resta de nosaltres no”.

“És impactant. Cada part del vídeo”, va dir Ben Crump, un destacat advocat de drets civils que representa la família de Massey, en una roda de premsa, en què va agrair la celeritat amb què s'ha posat en marxa el procés judicial. “Imagina't si no hi hagués un vídeo, quina hauria estat la narració”, va sentenciar Crump.

stats