El nou líder revela el full de ruta que seguirà la Síria post-Assad
Ahmed al-Shara assegura que no hi haurà eleccions fins d'aquí a quatre anys
Damasc (Síria)El líder de la nova Síria, Ahmed al-Shara, va presentar diumenge per primera vegada el seu full de ruta per a la transició al país àrab, just el dia que es complien tres setmanes de la caiguda del règim de Bashar al-Assad. Abans conegut pel seu nom de guerra, Abu Mohamed al-Golani, Al-Shara va anunciar que les pròximes eleccions no tindran lloc fins d'aquí a quatre anys, mentre que el termini de temps per redactar i aprovar la nova Constitució serà d'uns tres anys. Actualment, el país està governat per un govern interí nomenat per Hayat Tahrir al-Sham (HTS), la milícia islamista que va liderar l'ofensiva llampec que va enderrocar la dictadura del clan dels Assad després de més de cinc dècades al poder.
L'anunci es va produir en una llarga entrevista que Al-Shara va concedir al canal de televisió saudita Al-Arabiya i en què va abordar algunes de les qüestions polítiques més candents, inclosa la relació amb diverses potències regionals a l'Orient Mitjà. L’antiga filiació jihadista d’Al-Shara –fins al 2017, la seva milícia HTS exercia de branca local d'Al-Qaida– ha suscitat recels en una part de la societat siriana davant la possibilitat que pretengui establir una dictadura basada en una versió rigorista de l'islam.
"No em considero l'alliberador de Síria, tots aquells que van fer sacrificis van contribuir a l'alliberament", va afirmar el polític, que des de la seva arribada Damasc des del feu d'Idlib ha promès que no monopolitzarà el poder i respectarà els drets de les minories. En aquesta línia, va anunciar que HTS es dissoldrà durant la Conferència per al Diàleg Nacional, prevista per a les properes setmanes. Aquesta institució, en la que hauran d'estar representades les principals faccions del país, s'encarregarà de nomenar un Govern de transició amb un mandat fins a la celebració de les properes eleccions.
La llarga durada del període transicional ha suscitat un viu debat a les xarxes socials sirianes. Al-Shara s’ha justificat adduint que la reconstrucció del teixit social i polític del país requerirà temps, i que és necessari fer un nou cens abans de la contesa electoral. Respecte a la que és probablement la prioritat per a la majoria de sirians, la millora dels serveis públics en un país amb quatre hores d'electricitat al dia, ha promès que en un termini d’un any la millora ja serà palpable.
Reaccions entre la població
Zaïd al-Ali, un expert en transicions del think tank IDEA, ha criticat que Al-Shara sembli haver pres decisions unilaterals, com la natura centralitzada del futur govern o l’establiment d’un sistema presidencialista, que haurien de decidir-se en una assemblea constituent. En canvi, alguns analistes laics han rebut de forma més positiva els anuncis, sobretot pel que fa a la durada dels terminis, amb la condició que el govern transicional sorgit de la Conferència de Diàleg Nacional reflecteixi la pluralitat de la societat siriana.
Una redacció precipitada de la Constitució, apunten aquests activistes, podria provocar una polarització de la societat i minar els esforços per estabilitzar el país, amb una economia molt malmesa com a resultat de més de tretze anys de guerra i un dur règim de sancions. De fet, Al-Shara ha manifestat el seu desig que l'administració Trump aixequi les dures sancions que pesen sobre el país, i que, per exemple, impedeixen les seves relacions amb les institucions financeres internacionals, tant públiques com privades. Per això, al país àrab no es poden fer servir les targetes de crèdit estrangeres.
En ser preguntat per qüestions de política exterior, Al-Shara ha utilitzat un to conciliador respecte a totes les potències presents a la regió, incloses Rússia i l'Iran, que durant anys van ser uns pilars claus per al sosteniment del règim d'Al-Assad. El polític, que ha penjat l’uniforme militar i l'ha canviat per un vestit civil, ha subratllat que Damasc i Moscou tenen interessos comuns, i que un desmantellament precipitat de les bases militars russes en territori sirià no seria positiu.
El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, també va abordar diumenge el mateix tema: “No és només una qüestió de mantenir les bases, sinó sota quines condicions operen”, va dir Lavrov, que va admetre el dret de les noves autoritats de renegociar l'estatut de les bases de Tartús i Khmeimim , que són claus perquè Rússia pugui projectar la seva influència no només a l'Orient Mitjà, sinó al continent africà.
Tot i que el canvi polític a Síria ha estat més ordenat del previst, les últimes setmanes no han estat exemptes d’incidents violents. Alguns estan relacionats amb els esforços del Govern per desarmar milícies afins a l’antic règim, sobretot presents a la regió alauita de la costa. En les xarxes circulen denúncies no verificades que s’haurien comès exaccions en aquest procés a causa de les actituds sectàries de les forces de seguretat sota el control de Damasc.