Iran

El nou president iranià marca les línies vermelles per renegociar l'acord nuclear

Raisi reclama que s'aixequin immediatament les sancions

Ibrahim Raisi, president electe de l'Iran, durant la seva compareixença d'aquest dilluns
ARA
21/06/2021
2 min

BarcelonaL'ultraconservador Ebrahim Raisi, president electe de l'Iran, és partidari de continuar les negociacions per ressuscitar l'acord nuclear del 2015 amb els Estats Units, la Unió Europea i la resta de grans potències, però marca les seves condicions. L'acord ha de permetre aixecar les sancions reimposades per Donald Trump el 2018, però Raisi diu que no pot ser a qualsevol preu: "No condicionarem l'economia i la vida de la població a les negociacions", ha dit en la seva primera compareixença després de les eleccions de divendres. Després de l'eliminació de tots els candidats que li podien fer ombra, l'actual cap del poder judicial i candidat a succeir el líder suprem Ali Khamenei es va imposar pel 62% dels sufragis, amb la participació de menys de la meitat de la població.

Les negociacions en curs a Viena intenten que l'administració Biden torni al pacte i que Teheran també accepti les limitacions al seu programa nuclear, uns topalls a l'enriquiment d'urani per evitar que l'Iran desenvolupi armes nuclears però que el país persa se salta en represàlia al restabliment de les sancions. "Els Estats Units han d'aixecar totes les sancions opressores contra el poble iranià i després l'Iran ho verificarà", ha dit Raisi, que acusa Washington i també França, el Regne Unit i Alemanya, potències europees signants de l'acord, de "no complir les seves promeses". "El govern iranià recuperarà els drets del seu poble", ha reblat el clergue xiïta, que assumirà la presidència a l'agost. Raisi serà el primer president iranià que es troba personalment sota les sancions nord-americanes, en concret les imposades per Trump el 2019.

Un dels esculls per recuperar l'entesa és l'exigència de l'actual administració nord-americana que Teheran freni també el seu programa de míssils balístics i que deixi d'intervenir en conflictes regionals. "Els temes regionals o de míssils no són negociables: si ni tan sols compleixen el que han acordat, com volen entrar en altres qüestions?", ha reclamat Raisi. També ha estat rotund (com tots els ultraconservadors iranians, que titllen els Estats Units de "gran Satan") en el rebuig a un cara a cara amb Biden: "No", ha respost simplement als periodistes.

Igualment, ha deixat clar que l'equip negociador que representa l'Iran a les converses de Viena (que es fan sempre de manera interposada perquè Washington i Teheran no seuen a la mateixa taula) "continuarà fent la seva feina". També s'ha mostrat partidari de mantenir l'acostament amb l'Aràbia Saudita, el seu arxienemic regional. Alhora, ha rebutjat les acusacions d'estar implicats en crims de lesa humanitat, assassinats i desaparicions forçades denunciades per organismes com Amnistia Internacional. Es tem que sota Raisi, membre del nucli dur del règim dels aiatol·làs, s'intensifiqui la persecució de dissidents i la limitació de llibertats a l'Iran.

stats