Política migratòria
Internacional11/11/2024

Nou revés per a Meloni: la justícia obliga Itàlia a fer tornar un segon vaixell amb migrants enviats a Albània

El tribunal de Roma suspèn la detenció dels set migrants que havien de ser retinguts al centre de Gjiader, a l'espera del dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

BarcelonaNou revés judicial per a la política migratòria de Giorgia Meloni. Un tribunal de Roma ha remès a la justícia de la Unió Europea la situació dels immigrants que el govern italià havia enviat divendres als controvertits centres de retenció construïts a Albània. El tribunal ha suspès la sentència de la detenció de set migrants que hi havien estat traslladats en vaixell, fet que impedeix que puguin continuar en territori albanès, com preveu l'acord firmat per Giorgia Meloni i el primer ministre albanès, Edi Rama, i els obliga així a ser repatriats a Itàlia. Cinc dels set migrants d'aquest segon comboi havien vist rebutjada la seva sol·licitud d'asil, d'acord amb el protocol fronterer aprovat per Meloni amb l'objectiu d'accelerar els tràmits.

Així doncs, ha tornat a passar el mateix que es va produir amb el primer grup de migrants que van ser rescatats per les autoritats italianes i enviats al centre de retenció de Gjiader, a Albània, a l'octubre. Aquella vegada, la deportació exprés va fracassar perquè un tribunal italià va observar que els països d'on procedien els migrants no estaven inclosos en la llista de països segurs, segons es desprenia d'una sentència del Tribunal de Justícia de la UE. Posteriorment, el govern de Meloni va modificar aquesta llista per evitar un nou fracàs en la deportació de migrants. Però la decisió dels magistrats de la secció d'Immigració de Roma suposa un nou fre al projecte d'externalització del control fronterer a Albània, que preveia acollir fins a 36.000 immigrants cada any i que costarà a l'estat italià 800 milions d'euros en cinc anys. Avui fa un mes que els centres estan en funcionament i encara estan buits.

Cargando
No hay anuncios

En derivar l'assumpte a un tribunal europeu, la justícia italiana evita la confrontació directa amb l'executiu italià, que havia acusat la justícia de voler interferir en les decisions polítiques. El vicepresident i líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, havia acusat els jutges de "fer política" per impedir les retencions als centres albanesos, mentre que la jutgessa de la secció sobre immigració del Tribunal de Roma, Silvia Albano, havia denunciat "intimidacions i pressions" per part de l'executiu italià. El ministre de Justícia, Carlo Nordio, també va ficar cullerada en la polèmica aquest cap de setmana i va instar la magistratura a "aplicar les lleis" sense entrar en el "factor polític", i va animar els seus socis polítics a "abaixar el to i evitar la crítica a les sentències". Altres sectors havien denunciat la voluntat de Meloni d'interferir en les decisions judicials per haver-se reunit la setmana passada amb el vicepresident del Consell Superior de la Magistratura, Fabio Pinelli.

Una altra negativa

Però aquest no és l'únic cop que ha rebut el projecte. Els dotze migrants que van ser traslladats el 14 d'octubre van recórrer després contra la denegació de les seves sol·licituds de protecció internacional. Ara, la mateixa secció d'aquest tribunal de Roma ha suspès almenys quatre d'aquestes negatives d'asil. Un dels motius que destaca el decret, que fixa una nova audiència per als migrants, és que "no es disposa de la gravació en vídeo de la vista davant la comissió territorial". Una altra anomalia del pla de Meloni per a la repatriació a Gjiader, que preveia gastar més d'un milió d'euros en les sales on se celebraven les audiències telemàticament. Ara, però, no hi ha gravacions en vídeo d'aquestes audiències.