Nou xoc diplomàtic entre París i Londres pels incidents de la final de la Champions
El govern francès atribueix el caos als aficionats britànics i el Regne Unit demana una investigació dels fets
ParísEl caos monumental que es va viure dissabte a la final de la Lliga de Campions entre el Reial Madrid i el Liverpool, que es va jugar a París, ha acabat amb un nou enfrontament diplomàtic entre França i el Regne Unit. Els blancs van guanyar (1-0), però el partit passarà a la història pels incidents que van tenir lloc als voltants de l'Estadi de França, amb punts de filtratge que van estar a punt de provocar estampides, la policia desbordada utilitzant gas pebre en zones on hi havia famílies senceres que esperaven per entrar a l'estadi, agents apuntant amb armes els ciutadans, aficionats colant-se i robatoris amb violència. El caos va ser de tanta magnitud que la UEFA, en una decisió inèdita, va ajornar 36 minuts l'inici del partit per donar temps per entrar als milers d'aficionats amb entrada que no havien aconseguit accedir a l'estadi. Un miler encara era fora quan va començar la final de laChampions.
La premsa espanyola i britànica ha criticat durament el dispositiu policial –clarament insuficient– i la mala gestió dels fluxos d'aficionats, però el govern francès ha rebutjat aquest dilluns les crítiques després d'una reunió entre el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, i la titular d'Esports, Amélie Oudéa-Castéra, i ha descartat fer qualsevol autocrítica. L'executiu gal ha atribuït el caos als aficionats del Liverpool que van viatjar a París sense entrada i al "frau massiu, industrial i organitzat d'entrades falses". De fet, el titular d'Interior va felicitar la policia dissabte i aquest dilluns ha assegurat que les decisions preses –com suprimir els punts de filtratge davant el perill d'allau– "van evitar que hi hagués morts".
Segons Darmanin, dissabte hi havia entre 30.000 i 40.000 persones, aficionats del Liverpool, sense entrada o amb una de falsa, gairebé el doble dels Reds que realment tenien entrada. Les xifres han estat contestades per periodistes que es trobaven als punts de filtratge: segons els testimonis, la majoria de persones que hi arribaven tenien entrada vàlida. La UEFA també atribueix els incidents als aficionats anglesos, a qui acusa d'arribar tard a l'estadi.
Londres demana una investigació
El govern britànic no compra la versió de les autoritats franceses i ha demanat una investigació dels fets al govern gal i a la UEFA. "Sabem que molts aficionats del Liverpool van viatjar a París a temps per donar suport al seu equip en un dels partits més importants de la temporada, i estem molt decebuts per com els van tractar", ha assegurat el portaveu del primer ministre, Boris Johnson.
A França les explicacions tampoc no han convençut. De fet, Darmanin no ha donat cap explicació a l'allau de robatoris que es van produir amb l'aglomeració de persones als voltants de l'estadi i a les estacions de metro i tren, tot i que ha admès els fets. "Ens havíem preparat per fer front al hooliganisme,però sens dubte estàvem molt menys preparats per a una delinqüència que va aprofitar els casos al voltant de l'estadi", ha admès el ministre.
A dues setmanes de la primera volta de les eleccions legislatives, l'extrema dreta ha aprofitat els incidents per tornar a estigmatitzar la immigració i els municipis de la perifèria com Saint-Denis, on està situat l'Estadi de França. "Saint-Denis no és França des de fa molt de temps", ha assegurat aquest dilluns l'ultradretà Éric Zemmour en al·lusió a l'elevat percentatge de població immigrant del municipi. Més enllà de la baralla política interna, els incidents de dissabte deixen en evidència que França haurà de fer més esforços amb l'enorme dispositiu policial que haurà de desplegar d'aquí a dos anys, quan París acollirà els Jocs Olímpics.