Eleccions a Mèxic

Qui és la nova presidenta de Mèxic? Científica, militant d’esquerres i mare

Claudia Sheinbaum Pardo, la primera presidenta electa del país, va fer el gran salt a la política de la mà de López Obrador

3 min
Claudia Sheinbaum, la nova presidenta de Mèxic.

Buenos AiresClaudia Sheinbaum Pardo, la primera presidenta electa de Mèxic, va néixer l’any 1962 a Ciutat de Mèxic. El seu pare, Carlos Sheinbaum Yoselevitz, enginyer químic, i la seva mare, Annie Pardo Cemo, biòloga, pertanyien a famílies jueves de Lituània i Bulgària, arribades a Mèxic entre el 1920 i el 1942. Ambdós militaven en moviments obrers i estudiantils: "Soc filla del 68", ha dit en repetides ocasions Claudia Sheinbaum, que destaca haver crescut en la "dualitat entre fer política per transformar el món i alhora un sentit acadèmic i científic"; fora de casa, l’envoltaven intel·lectuals d’esquerres, amics dels seus pares.

Es diu que la disciplina la forma en l’aprenentatge del ballet, que abandona quan se centra en la carrera de física a la Universitat Nacional de Mèxic (UNAM). El 1986 participa d’un dels primers moviments estudiantils que combatia la privatització de l’educació pública: "S’argumentava que als estudiants no els importava l’educació perquè no la pagaven, i la defensa dels estudiants era que l’educació no és una mercaderia sinó un dret", recorda en el documental biogràfic Claudia. Amb només 15 anys ja s’havia involucrat en política amb Rosario Ibarra de Piedra, fundadora de l’organització de mares que buscaven els fills desapareguts a l’estat mexicà per motius polítics i també la primera dona candidata a la presidència de Mèxic.

Als 80 el neoliberalisme que avançava sobre l'Amèrica Llatina estava en el punt de mira de les esquerres. El 1988 Sheinbaum participa de l’escissió progressista del Partit Revolucionari Institucional (PRI), Corriente Democrática. Un any abans s’havia casat amb Carlos Imaz Gispert, amb qui va tenir la seva filla biològica, Mariana, i va compartir la criança de Rodrigo, fill d’ell. La família es trasllada quatre anys als Estats Units, on Sheinbaum completa el seu doctorat. En tornar a Mèxic s’integra a l’Institut d’Energia de la UNAM i arrenca un grup d’investigació en energia i medi ambient. Tot plegat, sent una mare present que recorda la intensitat de la vida acadèmica –"donar classes, investigar, publicar"– junt amb "l’angoixa de recollir a temps els fills de l’escola".

En aquells temps, entra en contacte amb qui es convertiria en el seu pare polític, l’actual president, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), llavors dirigent social i líder del Partit de la Revolució Democràtica, un "moviment social que representava milions de mexicans que hi érem", explica. Al capdavant del govern de Ciutat de Mèxic, AMLO fitxa Sheinbaum com a secretària de Medi Ambient, amb l’objectiu de disminuir la contaminació de la ciutat, i inicien una relació de creixent confiança. Més endavant ella assumeix la part ambiental de l’ampliació de la macroautopista que envolta la capital. Mantenint el vincle amb la UNAM, tutoritzant tesis i impartint algunes classes, se suma al Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC), una entitat vinculada a les Nacions Unides que el 2007 rep el premi Nobel de la pau.

Promet un govern "honest i auster"

El 2011 AMLO decideix transformar el moviment social en un partit polític per concórrer a les eleccions presidencials del 2012, que perd davant d’Enrique Peña Nieto, del PRI. El Moviment de Regeneració Nacional (Morena) es converteix en un partit, del qual Sheinbaum és membre fundadora. El 2015 Sheinbaum guanya l’alcaldia de la seva ciutat, Tlalpan, mentre acompanya AMLO en la seva carrera presidencial, que finalment guanya el 2018, quan ella es converteix en la primera dona cap de govern de la capital. Sheinbaum impulsa beques d’estudi i fa un gir al transport públic, redueix la violència i reforma el cos policial. Durant la pandèmia de coronavirus, marca distància amb AMLO, que en relativitza la gravetat, i desplega una de les campanyes de vacunació més efectives del món. Sheinbaum va afrontar dures crítiques quan un tram de la línia de metro va col·lapsar i va deixar 27 persones mortes, i en la repressió policial de manifestacions feministes.

En proclamar-se presidenta, Claudia Sheinbaum ha llançat un missatge conciliador. S'ha compromès a liderar un govern "honest i auster", "sense corrupció ni impunitat", i ha garantit que construirà sobre la base d’AMLO per "continuar transformant Mèxic". "No arribo fins aquí sola. Hi arribem totes, amb les nostres heroïnes, que ens van donar pàtria; amb les nostres ancestres, les nostres mares, filles i netes", ha proclamat.

stats