Nova tanda de sancions contra Rússia, que inclou dues filles de Putin

Els EUA, la UE i el G-7 es coordinen per continuar castigant Moscou després de la massacre de Butxa

El president electe dels Estats Units, Joe Biden
06/04/2022
3 min

WashingtonL'acumulació d'evidències de crims de guerra a Ucraïna, i especialment la massacre a la ciutat ucraïnesa de Butxa, als suburbis de Kíiv, ha sigut el detonant per a una nova ronda de sancions dels aliats occidentals contra Rússia. El president dels Estats Units, Joe Biden, n'havia advertit fa uns dies: "Vaig deixar clar que Rússia pagaria un preu sever i immediat per les atrocitats a Butxa. Avui, juntament amb els nostres aliats i socis, anunciem una nova ronda de sancions devastadores", ha piulat.

Dit i fet. En coordinació amb la Unió Europea i el G-7, Washington ha anunciat aquest dimecres el resultat: càstigs a dos bancs, a familiars d'alts càrrecs russos com les filles del president Vladímir Putin, i la prohibició total de fer noves inversions a Rússia, que, segons la Casa Blanca, "intensificarà l'èxode massiu" d'empreses de territori rus.

El cop més contundent és precisament la congelació total dels actius de dos dels principals tòtems financers russos: Sberbank, l'entitat financera més gran i "cabdal en el sistema econòmic" del país, en possessió d'un terç de tots els actius bancaris russos; i Alfa Bank, el banc privat més gran. Tots dos havien estat afectats anteriorment, prohibint-los qualsevol transacció amb dòlars, però ara el càstig és total: "l'acció més severa que es pot prendre a escala financera" impedint tota operació amb els EUA, sigui quina sigui la divisa utilitzada. A més, les sancions també afecten grans empreses estatals, que es coneixeran aquest dijous quan el departament del Tresor faci públics els noms.

El gest més simbòlic són els càstigs a individus de les altes esferes russes. Aquesta vegada els noms que més brillen són els de Maria Putina i Katerina Tíkhonova, les dues filles adultes de Putin. Els EUA creuen que el president rus podria amagar actius i patrimoni sota el nom de familiars, i per això s'han convertit en objectiu de les sancions. A la llista també hi apareixen, per exemple, els noms de la dona i la filla del ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, o el de Dmitri Medvédev, ex primer ministre rus i membre del Consell de Seguretat del Kremlin.

"La realitat és que [Rússia] està caient en un aïllament financer, econòmic i tecnològic –diuen des de la Casa Blanca–, i a aquest ritme, tornaran als estàndards de vida de l'estil soviètic de la dècada dels 80".

La pressió no acaba aquí

El pròxim pas en l'aïllament internacional de Moscou arribarà aquest dijous, amb la votació a l'Assemblea General de les Nacions Unides de la suspensió de Rússia del Consell de Drets Humans de l'ONU, proposta impulsada pels Estats Units, que consideren una "farsa", "hipòcrita" i "perillós" que tingui un seient a aquest organisme quan les evidències d'atrocitats s'acumulen. Perquè aquesta proposta sigui efectiva, caldrà el vot favorable de dues terceres parts dels 193 membres de l'ONU. Si l'equilibri de blocs en el tema ucraïnès es manté com fins ara, no hi haurà problema perquè s'aprovi l'expulsió.

La pressió dels EUA per convertir Rússia en un pària mundial no acaba aquí. Washington vol eliminar Moscou de tots els fòrums internacionals, i la secretària del Tresor, Janet Yellen, en una audiència a la Cambra de Representants, ha assegurat que si no se l'expulsa del G-20 i participa en la cimera de finals d'any a Indonèsia, els nord-americans no participaran en les reunions on hi hagi enviats russos.

stats