Israel bombardeja per primer cop el centre de Beirut

Tel-Aviv diu que desplegarà tota la força per "aire, mar i terra" contra Hezbollah, que assegura que estan preparats per a una invasió

Edifici destruït a Kola al centre de Beirut
ARA
30/09/2024
3 min

BarcelonaPer primer cop en un any d'hostilitats entre Israel i Hezbollah, l'aviació israeliana ha colpejat el cor de Beirut. En l'última setmana, la capital libanesa ha patit diversos atacs als barris del sud, feu del moviment islamista, però aquesta matinada la capital s'ha despertat amb un bombardeig en ple centre, que ha deixat almenys quatre morts. Segons fonts de la seguretat libanesa, l'objectiu ha estat un apartament que pertanyia a Jamaa Islamiya, un grup sunnita libanès que dona suport al llançament de coets de Hezbollah contra el nord d'Israel. El Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPAP), una organització palestina d'esquerres i laica il·legalitzada dins de la UE, ha dit que tres dels seus membres han mort en l'apartament atacat. Tel-Aviv diu que desplegarà tota la força per "aire, mar i terra" contra Hezbollah, que ha parlat per primer cop des de la mort del seu líder Hassan Nasrallah i ha assegurat que estan preparats per a una invasió.

Naim Qassem, el número 2 de Hezbollah, que ha quedat escapçada per l'assassinat de Hassan Nasrallah, ha assegurat aquest dilluns, en un missatge de vídeo transmès per la milícia, que els seus combatents continuaran lluitant contra Israel per tots els mitjans al seu abast. La lluita no només és contra Israel, però. Molt desafiant, Qassem ha acusat directament els Estats Units de ser el responsable de les matances de civils tant a Gaza, com a Cisjordània i al Líban. "Els EUA són socis d'Israel, a través d'un suport militar il·limitat, culturalment, políticament i financerament", ha dit.

Qassem durant el discurs televistat.

Malgrat els últims cops entomats, des dels sabotatges dels buscapersones i dels walkie-talkies, el secretari general adjunt de Hezbollah i líder interí ha afirmat: "Estem preparats si els israelians duen a terme una incursió terrestre, les forces de resistència estan preparades per a això".

Els missatges i moviments de líders israelians continuen apuntant a una ofensiva terrestre al Líban que podria ser imminent. Aquest dilluns, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, s'ha reunit amb tropes del cos de blindats a prop de la frontera nord, i ha insistit en el missatge que Tel-Aviv repeteix des de fa dies: "Utilitzarem totes les nostres capacitats, inclosos vosaltres", amb l'objectiu que ciutadans israelians del nord del país puguin tornar a casa seva. "Desplegarem tot el que sigui necessari: vosaltres i altres forces, des de l'aire, mar i terra", ha reiterat. Sobre l'assassinat de Hassan Nasrallah ha dit que "és un pas molt important, però no és l'últim". Segons informa The Wall Street Journal, forces especials israelianes ja haurien fet algunes incursions preparatòries al sud del Líban, d'una potencial invasió terrestre que podria començar aquesta setmana.

El número 2 de Hezbollah, desafiant

Naim Qassem ha volgut llançar un missatge de confiança als seus seguidors davant de la decapitació del Partit de Déu. "No ens han enfonsat", ha insistit, tot i que ha admès la duresa dels cops rebuts. I ha informat que la milícia tindrà un nou líder aviat: "Escollirem un nou secretari general per a Hezbollah més aviat que tard". "Els israelians –ha dit– mai no podran assolir les nostres capacitats militars".

El missatge ha sigut el primer d'un alt dirigent de Hezbollah després dels recents cops soferts a mans de l'exèrcit d'Israel. Tot i això, "l'estructura de Hezbollah encara està intacta". I en relació amb Israel, ha volgut deixar clar que "no aconseguirà el desarmament de Hezbollah".

Per mantenir viva l'esperança dels milicians, Hezbollah necessita aferrar-se al passat. I això ha fet Qassem quan ha assegurat que "Hezbollah va sortir victoriós de la guerra del 2006". De fet, des d'aleshores la potència militar de la milícia no ha deixat de créixer. Tot plegat apunta que la trajectòria del conflicte serà l'escalada. Però Qassem s'ha guardat molt de comentar quan pot reaccionar el grup armat, cosa que fa pensar que no ho farà de forma immediata.

Aquest dilluns s'ha confirmat també que Israel ha matat el cap de Hamàs al Líban, Fati Xarif Abu el Amine, en un bombardeig a El-Buss, a la perifèria de Tir, segons ha anunciat el moviment en un comunicat. La seva dona i els seus dos fills també han mort en l'atac, que és el primer contra un camp de refugiats palestí al Líban des que el 8 d'octubre Hezbollah va obrir un front de "suport a Gaza", atacant el nord d'Israel. Des de l'exili libanès, Hamàs també participava en els enfrontaments transfronterers i el seu número 2, Saleh Al Arouri, va ser eliminat en un atac israelià a Beirut el gener passat.  

L'atac arriba en el setè dia de l'ofensiva israeliana contra el Líban. Diumenge es van comptabilitzar 105 morts, que eleven a gairebé 1.600 el nombre de víctimes al Líban des del 8 d'octubre, entre els quals el líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, i una vintena d'alts comandaments. Un milió de persones han hagut d'abandonar casa seva.

stats