UE
Internacional 11/09/2024

Orbán torna a desafiar la UE i amenaça d'enviar busos d'immigrants a Brussel·les

Budapest es nega a pagar una multa de 200 M€ del TJUE per incompliment de la normativa d'asil comunitària

2 min
Imatge d'arxiu del primer ministre hongarès, Víktor Orbán, a l'entrada d'un Consell Europeu a Brussel·les.

Brussel·lesEl primer ministre hongarès, Viktor Orbán, no deixa de desafiar la Unió Europea, tampoc durant la presidència de torn d'Hongria del Consell de la UE. De fet, durant aquests últims mesos encara ha apujat més el to contra el bloc europeu. A principis d'estiu va fer enfadar, i molt, els socis comunitaris amb una suposada missió de pau sobre la guerra d'Ucraïna en què va visitar Vladímir Putin, Donald Trump i Xi Jinping. I, ara, amenaça d'incomplir la normativa europea en matèria d'asil i immigració, i d'enviar amb autobusos a Brussel·les els nouvinguts que li pertocaria acollir.

La Comissió Europea només va castigar les trobades d'Orbán amb els líders internacionals fent boicot a algunes reunions ministerials de la UE que organitzava Budapest. Tanmateix, també ha escalat les amenaces i ha advertit al dirigent hongarès que si envia immigrants a Brussel·les utilitzarà "tots els poders" que té. "Seria una clara violació del dret europeu. [...] És inacceptable", ha dit en declaracions a la premsa la portaveu comunitària Anitta Hipper.

L'últim estira-i-arronsa entre Budapest i Brussel·les té a veure amb una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de la setmana passada contra el govern hongarès. El tribunal de Luxemburg va dirimir que Hongria incompleix la regulació comunitària sobre migració i asil, i li va imposar una sanció de 200 milions d'euros. L'executiu magiar, però, es nega a pagar-la. A més, cada dia que es retarda el desemborsament per part de Budapest la multa puja un milió d'euros més.

De moment, la Comissió Europea ha enviat un avís a Hongria, i si el 17 de setembre encara no ha rebut els diners tornarà a reclamar-los. En cas que el govern d'Orbán no cedeixi i es negui a pagar la multa, Brussel·les assegura que la descomptarà dels diners que Hongria ha de rebre pels fons estructurals de la Unió Europea que li pertoquen.

Més enllà de l'executiu comunitari, l'amenaça d'Orbán també ha aixecat polseguera a Bèlgica. "És una provocació que contradiu les obligacions europees", ha dit la ministra d'Exteriors belga, Hadja Lahbib. En la mateixa línia que la Comissió Europea, Lahbib ha recordat que el "repte migratori" ha de ser gestionat "de forma ordenada i solidària" pel conjunt de la Unió.

stats