Visita sorpresa d'Orbán a Kíiv per inaugurar la presidència hongaresa de la UE

El primer ministre d'Hongria es reuneix amb Zelenski a Ucraïna per primera vegada des de l'inici de la guerra

4 min
Orbán i Zelenski reunits a Kíiv.

Brussel·lesEl primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha tornat a sorprendre tothom. El líder euroescèptic i pro-rus ha viatjat aquest dimarts a Ucraïna per primera vegada des de l'inici de la guerra per inaugurar la presidència de torn d'Hongria del Consell de la Unió Europea i entrevistar-se amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski. És un gest que ja havien fet els anteriors caps de govern o d'estat dels països comunitaris que havien ostentat aquesta presidència rotatòria, però no s'esperava que l'ultradretà hongarès, que és contrari a les iniciatives de la UE de suport a Ucraïna, mantingués aquest compromís. "L'objectiu de la presidència hongaresa és contribuir a la solució dels reptes de la UE. Per això, el primer viatge el faig a Kíiv", ha escrit Orbán al seu perfil de Facebook.

En aquest sentit, el cap de l'oficina presidencial ucraïnesa, Andrí Iermak, ha celebrat la trobada i ha assegurat que Kíiv "ha treballat molt per aquesta visita", i Zelenski ha destacat en declaracions als mitjans que la reunió d'aquest dimarts "és una prova clara" de la seva "prioritat europea" i de la "importància de tornar una pau justa a Ucraïna i a tot Europa".

El primer ministre ucraïnès també ha dit que espera el "lideratge" d'Orbán per celebrar una altra trobada per a la pau com la que es va fer el mes passat a Suïssa, a la qual l'ultradretà hongarès va declinar assistir. I vol que Budapest hi jugui un paper "actiu" per incloure a la cimera Rússia. "Veiem la possibilitat d'organitzar una segona cimera enguany, ho desitgem molt", ha insistit el líder ucraïnès.

Al seu torn, Orbán ha obviat la proposta de Zelenski i li ha proposat que consideri un alto el foc com a pas previ a assolir la pau. "Un alto el foc podria accelerar els passos de les negociacions [entre Ucraïna i Rússia]", ha apuntat el primer ministre hongarès, que ha evitat esmentar els ajuts que la UE vol enviar a Ucraïna i, per descomptat, condemnar l'agressió del règim de Vladímir Putin.

Aquesta visita ha arribat després de més una dècada de relacions tenses entre els dos països veïns i Budapest acusa contínuament Kíiv de no respectar els drets de la minoria hongaresa que hi ha en territori ucraïnès. No és d'estranyar, doncs, que Orbán hagi esperat tant a visitar Kíiv, tot i que té una invitació de Zelenski des de fa almenys un any. Els dos dirigents ja van conversar cara a cara dijous passat en la cimera de la UE a Brussel·les i el 10 de desembre en l'acte d'inauguració del govern de Javier Milei a l'Argentina. No van coincidir, però, en la cimera de pau celebrada el mes passat a Suïssa perquè Orbán al final no hi va assistir.

La trobada també s'ha produït en un moment en què Hongria, que sempre neda a contracorrent de la resta de socis de la UE, continua encallant diferents iniciatives comunitàries per a Ucraïna que compten amb un pressupost total d'uns 6.600 milions d'euros. De fet, els caps d'estat i de govern de la UE ja van discutir-ho en la cimera que van celebrar dijous passat a Brussel·les per intentar convèncer Orbán i desbloquejar aquest paquet abans que Hongria agafés la presidència de torn del Consell de la UE, que ostenta des d'aquest dilluns 1 de juliol i fins al 31 de desembre.

La UE sí que ha aconseguit, però, desbloquejar dues mesures abans de la presidència hongaresa. La setmana passada es va espavilar a obrir les negociacions d'adhesió amb Ucraïna, si bé Hongria ja ha avisat que hi continuarà posant bastons a les rodes, i va aprovar redirigir els beneficis dels actius russos que la UE té congelats a rearmar les tropes ucraïneses.

El pacte de 'no-agressió' entre Orbán i l'OTAN

Orbán no només bloqueja el suport d'Ucraïna a la UE, sinó també a l'OTAN. I, per això, té grans esperances posades en un potencial retorn de Trump a la Casa Blanca, per guanyar com a aliat ni més ni menys que els Estats Units, el soci que controla l'Aliança Atlàntica. Sense anar més lluny, Orbán pretenia encallar el pla de l'OTAN d'enviar uns 40.000 milions d'euros anuals a Ucraïna en armament, que es preveu que s'acordi en la cimera de Washington de la setmana que ve.

Tanmateix, el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, i l'ultradretà hongarès han arribat a una mena de pacte de no-agressió i s'espera que Orbán no encalli la iniciativa. És a dir, Orbán no molesta els aliats atlàntics i, a canvi, l'OTAN deixa a Hongria mantenir-se al marge de totes les mesures de suport militar a Ucraïna.

Aquest pacte informal entre Stoltenberg i Orbán és una de les fórmules que ara la UE està estudiant perquè Orbán desencalli els 6.600 milions d'euros en ajuts a Ucraïna. I, de fet, el bloc ja va excloure Hongria de l'aprovació de l'ús dels beneficis dels actius russos per rearmar les tropes ucraïneses perquè no s'hi van incloure els actius russos que el país hongarès pugui tenir congelats i, per tant, no implica que Budapest enviï diners seus a Kíiv.

stats