El Parlament britànic aprova prorrogar el Brexit per evitar una sortida caòtica
Els diputats voten a favor de demanar la pròrroga amb una majoria d'un sol vot
Barcelona / LondresEl Parlament britànic ha aprovat aquesta nit de dimecres a dijous un ajornament del Brexit per evitar el caos d'una sortida sense acord. La llei, aprovada a la cambra dels Comuns i que ha de passar avui mateix per la dels Lords –un tràmit que serà torpedinat pels conservadors amb tàctiques filibusteres que no n'impediran la sanció final, ja que la dels Lords és una cambra majoritàriament pro 'remain'–, obligarà el govern de Theresa May a demanar una pròrroga del termini de sortida de la UE.
Encara que la mateixa May va anunciar dimarts que ho faria –al mateix temps que obria converses amb els laboristes per intentar trencar el bloqueig–, la manca de confiança entre els dos sectors del debat, i amb el govern, és tan gran que els diputats han volgut adquirir una mena de pòlissa d'assegurança per evitar l'abisme.
La proposta presentada per la laborista Yvette Cooper i el 'tory' Oliver Letwin es va aprovar només per un vot de diferència: 313 a favor i 312 en contra. Contra el seu propi govern van votar 14 diputats conservadors. Alguns diputats ultra 'brexiters' van reaccionar de forma molt irada al resultat, prova de l'ambient de tensió extrema que es viu aquests dies Westminster. És el cas del parlamentari Mark Francois, que després d'assegurar que la forma en què s'havia aprovat la llei era una "indignitat constitucional" va acabar la seva intervenció amb les mateixes paraules que va fer servir Jesucrist quan era a la creu, en referència al poble jueu: "Pare, perdona'ls perquè no saben el que fan".
Ahir mateix, la UE va tancar la porta a una nova pròrroga curta per al Brexit. La llei aprovada a Westminster, passada la mitjanit de dijous, no especifica terminis però obliga el govern de May a sotmetre a votació al Parlament la pròrroga que demani a la UE en la cimera comunitària de dimecres vinent.
Eleccions europees
El govern comença els preparatius dels comicis
Brussel·les ha insistit reiteradament que qualsevol pròrroga llarga ha d'implicar la participació del Regne Unit a les eleccions europees, que se celebraran del 23 al 26 de maig, un fet que Londres es negava a acceptar. Amb tot, el número dos del govern, David Lidington, ha escrit aquesta mateixa setmana a la Comissió Electoral perquè comenci els preparatius per tirar endavant el procés.
A l'espera que se'n determinin els detalls, la proposta pretén evitar una sortida sense acord el 12 d'abril, la data límit concedida per la UE perquè el Regne Unit fes una proposta en aquest sentit.
L'aprovació de la llei més la poca esperança de totes dues parts que les converses entre Theresa May i Jeremy Corbyn –que s'han iniciat ahir i que continuaran avui– aconsegueixin trencar el bloqueig per presentar un pla conjunt al Parlament amb garanties d'aprovació abans de dimecres vinent fa que, amb tota seguretat, el Regne Unit hagi de celebrar les eleccions europees.
May pretén convèncer les institucions europees que la pròrroga que vol demanar el seu govern tindrà una mena de guillotina. És a dir, que en el moment en què s'aprovi l'acord de divorci al Parlament, s'acabarà. Però la Unió ha sigut molt explícita: el propòsit de la pròrroga ha de ser molt clar. I amb l'actual equilibri de forces als Comuns, res no pot ser més incert.