UE

El Parlament Europeu guardona l'oposició veneçolana amb el premi Sàkharov

L'Eurocambra premia els líders veneçolans María Corina Machado i Edmundo González Urrutia, reconegut com a "president electe"

María Corina Machado i Edmundo González Urrutia en una manifestació opositora a Caracas el 30 de juliol.
24/10/2024
3 min

BarcelonaEl Parlament Europeu ha guardonat aquest dijous amb el premi Sàkharov a la llibertat de consciència els líders opositors veneçolans María Corina Machado i Edmundo González Urrutia. D'aquesta manera, la cambra comunitària ha tornat a carregar contra el règim de Nicolás Maduro i a mostrar el rebuig al desenvolupament de les últimes eleccions veneçolanes, plenes d'irregularitats i de polèmica. "Reconeixem el seu esforç en favor d'una transició política, justa i pacífica", ha reivindicat la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.

De fet, el mes passat l'Eurocambra ja va emetre una resolució en què va reconèixer González Urrutia com a "president electe" de Veneçuela i va condemnar "el frau electoral" dels comicis veneçolans. En la mateixa línia, els eurodiputats van assegurar que les missions internacionals d'observació van concloure que no s'havien respectat estàndards internacionals en matèria electoral i van afirmar que el govern de Maduro perpetra de manera sistemàtica violacions contra els drets humans. Tanmateix, la UE ha fet cas omís d'aquesta petició parlamentària i no ha reconegut com a "president electe" González Urrutia.

Els opositors veneçolans van ser proposats pel Partit Popular Europeu (PPE), que és el grup europarlamentari amb més representació, i per la formació d'extrema dreta Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), del qual forma part la força de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni. "Estic orgullosa de la defensa de la democràcia que ha fet el PP a Europa enfront d'un PSOE callat davant del frau electoral", s'ha congratulat la portaveu conservadora, Dolors Montserrat.

De fet, el PSOE i el conjunt de la família socialdemòcrata, juntament amb el grup liberal, van apostar per Women of the Sun, que és un col·lectiu feminista i pacifista que treballa en el conflicte d'Israel i Palestina. A iniciativa dels Verds, també ha arribat a la fase final del premi l'opositor de l'Azerbaidjan i activista contra la corrupció Gubad Ibadoghlu.

En la primera fase, també estava nominat el propietari de la xarxa social X i de Tesla, el magnat Elon Musk, a petició de dos grups europarlamentaris d'ultradreta, Patriotes per Europa, del qual formen part l'hongarès Viktor Orbán, la francesa Marine Le Pen i Vox; i Europa de les Nacions Sobiranes, que va crear Alternativa per a Alemanya (AfD). Pel que fa a l'Esquerra, havia proposat reconèixer la feina de tots els periodistes que treballen des de Palestina, sobretot els que ha assassinat Israel.

Al costat de grans premiats

Corina Machado i González Urrutia, que està exiliat a Espanya, compartiran guardó amb una llarga llista de personatges i entitats reconeguts per la lluita per la llibertat de consciència i d'expressió, com Nelson Mandela i Aleksei Navalni. L'any passat, per exemple, es va dedicar a Mahsa Amini, la jove iraniana de 22 anys que va morir sota custòdia policial després de ser arrestada per no dur el vel correctament segons l'extremista llei de l'Iran; i, ara fa dos anys, al poble ucraïnès per la seva resistència a l'expansionisme del règim de Vladímir Putin.

De fet, el premi Sàkharov a la llibertat de consciència és el més important concedit per les institucions europees. Es va crear el 1988 i duu el nom al físic soviètic Andrei Sàkharov, que va fabricar la primera bomba d'hidrogen a l'URSS. Posteriorment, conscient dels riscos que la seva feina tenia per a la humanitat, es va dedicar a conscienciar sobre els perills que suposava la cursa nuclear de la Guerra Freda. Es va convertir en dissident i activista pels drets humans. Això li va valer el premi Nobel de la pau el 1975.

stats