Europa

Un partit antiestablishment liderat per un humorista guanya per la mínima les eleccions a Bulgària

Slavi Trifonov aspira a apartar del poder el primer ministre Boiko Boríssov però descarta pactar amb cap altra formació

Slavi Trifonov, cantant, presentador de televisió i líder del partit ITN, en un plató de televisió en una imatge d'arxiu
3 min

SabadellLes eleccions legislatives d'aquest diumenge a Bulgària han deixat un resultat sorprenent que obre un futur incert per a la governabilitat del país. El partit antiestablishment Existeix Tal Poble (ITN), creat fa tot just un any i mig i liderat pel còmic i presentador de televisió Slavi Trifonov, ha sigut la força més votada, tot i que amb un avantatge mínim sobre Ciutadans pel Desenvolupament Europeu de Bulgària (GERB), la formació de l'anterior primer ministre, Boiko Boríssov: amb el 99% dels vots escrutats, ITN ha recollit el 23,9% dels sufragis, mentre que GERB se situa en el 23,7%. La diferència entre els dos partits és de menys de 6.000 paperetes, i el recompte dels pocs vots que encara queden pendents podria capgirar el resultat final.

Aquests comicis s'havien convocat a conseqüència de la impossibilitat de formar govern després de les eleccions generals de l'abril. Fa tres mesos Boríssov va guanyar de forma clara però insuficient per governar en solitari, i ni ell ni cap dels seus rivals van ser capaços de pactar un executiu de coalició. Els resultats d'aquest diumenge fan encara més complicada la futura governabilitat del país.

Governar en solitari

Trifonov ja havia avisat durant la campanya que descartava buscar acords amb cap dels partits tradicionals, però aquest dilluns ha anunciat que tampoc no intentarà formar una coalició amb els dos altres partits protesta que han obtingut representació parlamentària: Bulgària Democràtica (que ha recollit el 12,6% dels vots) i Aixequeu-vos! Fora la Màfia! (5%). Segons ell, pactar amb altres formacions podria portar a tancar-hi acords de sotamà, per la qual cosa, diu, la seva prioritat és intentar governar en solitari i, per tant, en clara minoria.

De fet, Trifonov (que no aspira a presidir el govern) ja ha presentat la llista dels que ell considera que haurien de ser els components del futur executiu. El primer ministre seria Nikolai Vassilev, un economista que ja va formar part del govern entre el 2001 i el 2009, fins a l'arribada de Boríssov al poder. Per completar el gabinet, el líder d'ITN ha proposat persones poc conegudes però amb experiència en els seus respectius àmbits de gestió, generalment joves i amb formació o experiència professional a l'estranger. El govern proposat per Trifonov també incorporaria, per primera vegada, un ministeri d'Afers Gitanos, al capdavant del qual hi hauria una dona d'aquesta ètnia.

En tot cas, amb aproximadament una seixantena d'escons dels 240 que formen el Parlament búlgar, serà molt difícil que ITN pugui aconseguir prou suports per tirar endavant aquest govern. Però no ho tindrà més fàcil el fins ara primer ministre, Boiko Boríssov. A les eleccions de l'abril el seu partit va obtenir 75 diputats (el seu pitjor resultat fins llavors) i no va poder revalidar el càrrec, i ara se situarà al voltant dels 60 (el repartiment definitiu encara no s'ha anunciat). Les acusacions de corrupció contra ell (que van ser la principal causa del naixement i l'auge de partits com ITN) complicaran encara més la seva capacitat d'arribar a acords amb altres forces.

Si es confirma la seva ajustada derrota, aquest serà el primer cop que Boríssov no guanya unes eleccions generals. L'exalcalde de Sofia (2005-2009) i antic guardaespatlles va fundar GERB el 2006, i al cap de dos anys i mig va guanyar els primers comicis legislatius a què es va presentar. Des de llavors sempre havia sortit victoriós de les urnes, tot i que la impossibilitat de formar govern després de les eleccions de fa tres mesos el va obligar a deixar el càrrec en mans d'un primer ministre interí, Stefan Ianev, que encapçala des de fa dos mesos un govern tecnocràtic. Els resultats d'aquest diumenge fan preveure que el seu mandat es podria allargar més del previst i que podria acabar en una nova convocatòria electoral.

stats