Els conservadors austríacs s'obren a negociar amb l'extrema dreta per formar un nou govern
El president d'Àustria rep el líder del Partit de la Llibertat, Herbert Kickl
BerlínEl president federal austríac, Alexander Van der Bellen, es reunirà aquest dilluns amb el controvertit líder d'extrema dreta, Herbert Kickl, per buscar una sortida a la crisi política que viu Àustria des de fa tres mesos, l'endemà que els conservadors austríacs hagin obert la porta a negociar amb el Partit de la Llibertat, d'extrema dreta, la formació d'un nou govern.
Van der Bellen rebrà, el Dia de Reis, el líder ultradretà després de constatar que, amb la dimissió de Karl Nehammer com a president del partit conservador, “s'han debilitat” les veus dins del Partit Popular Austríac (ÖVP) que descartaven una cooperació amb el Partit de la Llibertat (FPÖ) de Kickl, que va guanyar les eleccions del 29 de setembre passat. Nehammer, que va anunciar la seva dimissió també com a canceller, va assegurar al president austríac que “la transició es durà a terme de forma tranquil·la i ordenada”, segons va explicar Van der Bellen en una compareixença televisada breu al Palau de Hofburg, la seva residència.
Ara que el nou líder de l'ÖVP, Christian Stocker, s'ha mostrat obert a negociar amb l'extrema dreta, queda per veure si Van der Beller, antic líder d'Els verds, està disposat a encarregar la formació de govern a Kickl. "Espero que el líder del partit amb més vots tingui l'encàrrec de formar un futur govern. Si ens conviden a aquestes converses (de coalició), acceptarem la invitació", ha afirmat Stocker.
Si les negociacions entre les dues formacions prosperen, Kickl es convertiria en el primer canceller d'extrema dreta d'Àustria, amb l'ÖVP com a soci minoritari de la coalició. Si fracassen, caldria convocar noves eleccions, ja que els últims comicis van deixar un parlament en què cap partit superava la barrera del 50% per formar un govern en solitari.
Stocker, de 64 anys, ha estat nomenat aquest diumenge president interí de l'ÖVP per la cúpula del partit, en substitució del canceller sortint. Stocker, que en el passat ha estat molt crític amb Kickl i amb l'FPÖ, ocupava fins ara el càrrec de secretari general del partit conservador.
Fracàs del cordó sanitari
Karl Nehammer va anunciar dissabte la dimissió del càrrec i de la cancelleria després del seu fracàs a l'hora de crear un cordó sanitari per impedir l'accés al poder dels ultres del Partit de la Llibertat (FPÖ), un partit fundat per exnazis.
El 29 de setembre, l'FPÖ va guanyar les eleccions legislatives amb el 28,85% dels vots. En segona posició va quedar el Partit Popular (ÖVP), de tendència democristiana, amb el 26,27%, seguit del Partit Socialdemòcrata (SPÖ), amb el 21,14%. També van aconseguir escons el partit liberal NEOS i Els Verds, amb un 9,14% i un 8,26% de vots respectivament.
Tot i que l'FPÖ va guanyar les eleccions, a l'octubre el president austríac va encarregar la tasca de formar govern al fins ara canceller Karl Nehammer, líder del segon partit més votat, davant la incapacitat de l'extrema dreta de trobar socis per formar una coalició. Però les negociacions entre conservadors, socialdemòcrates i liberals, que havien de formar un tripartit que fos l'alternativa a l'extrema dreta, han fracassat aquest cap de setmana. Això ha fet que les converses per formar un eventual govern tornin a la casella de sortida.
El president de la República va constatar que la situació política havia canviat dissabte, després de la retirada de Nehammer com a president del partit conservador i de la renúncia al seu mandat per formar govern. “Es tracta que Àustria tingui un govern capaç d'actuar i de trobar una visió comuna del país on volem viure. Necessitem un govern federal amb una majoria estable”, va dir Van der Bellen.
L'extrema dreta ha aprofitat l'ocasió per ficar-hi cullerada: “No som responsables del temps perdut, de les condicions caòtiques ni l'enorme mal a la confiança causada. Al contrari: és ben clar que l'FPÖ ha estat i és l'únic factor estable en la política interior austríaca”, va reaccionar Kickl a les seves xarxes socials.
"Stocker ha deixat clar que vol portar Kickl i l'FPÖ a la cancelleria", tot i que el partit ultradretà és "un perill en molts àmbits", va advertir el líder socialdemòcrata Andreas Babler, davant l'amenaça d'un govern entre ultres i conservadors amb Kickl com a canceller.
En el passat, l'FPÖ ja ha sigut el soci minoritari de governs democristians i socialdemòcrates, però no amb Kickl com a líder de la formació. Kickl, hereu polític de l'històric dirigent ultradretà austríac Jörg Haider, és un personatge controvertit: antiimmigració, pro-rus, euroescèptic, antivacunes, ultranacionalista i admirador declarat de Viktor Orbán, primer ministre hongarès.