Els partits alemanys tanquen la campanya del comiat de Merkel

Pobresa infantil, pensions, habitatge i clima centren els discursos de socialdemòcrates, conservadors i verds

Olaf Scholz, candidat socialdemòcrata, en arribar al míting a Colònia.
26/09/2021
3 min

Düsseldorf (Alemanya)Si bé demà encara hi haurà petits actes electorals –a Alemanya no hi ha jornada de reflexió–, aquest divendres ha sigut el dia dels grans mítings finals de campanya. El socialdemòcrata Olaf Scholz (SPD) ha estat a Colònia, el conservador Armin Laschet (CDU/CSU) a Munic, a la regió del partit germà CSU, i l'ecologista Annalena Baerbock ha parlat Düsseldorf, capital de la regió presidida per Laschet. Trenta anys després de la reunificació, la divisió interna segueix sent un aspecte que marca les identitats i les polítiques i, després de setze anys amb Angela Merkel, la cancellera de l'est, que polítics de l'oest facin la cloenda a l'oest s'ha percebut com un nou desdeny a l'altra meitat del país, on s'espera que la ultradreta AfD es converteixi en primera força en dues o tres regions.

“No hem d'esperar Orban per poder crear estructures humanes a les fronteres de la Unió Europea (UE), sinó que ho podem fer nosaltres junts. Volem una política migratòria humana construïda entre tots". Així abordava Baerbock la política migratòria de la UE, un tema que ha sigut pràcticament absent durant tota la campanya electoral. Els Verds alemanys han volgut posar l'accent en el seu europeisme –“Volem continuar construint casa nostra, una Europa unida"–, han advocat per la diversitat cultural a tots nivells i han atacat les polítiques socials dels tres governs de la Gran Coalició (CDU/CSU-SPD). “Ni amb ministres de l'SPD a Família, Treball, Afers Socials i Finances heu aconseguit fer de la pobresa infantil una prioritat", concloïa la candidata ecologista, que, segons els sondejos (16%), té poques opcions de convertir-se en cancellera, però sembla un soci de coalició segur.

Com si l'hagués sentida, a pocs quilòmetres, a la mateixa regió del Rin del Nord Westfàlia (NRW), Scholz ha promès un programa d'ajudes per a les famílies que pugui garantir que cap infant visqui sense recursos. “Un de cada cinc nens viu en pobresa". L'actual vicecanceller, que estaria frec a frec amb els conservadors (SPD, 26%; CDU/CSU, 25%), ha repetit a Colònia el que ha sigut el seu mantra durant la campanya electoral: “Apujarem el salari mínim interprofessional a 12 euros l'hora perquè 10 milions de treballadors surtin de la precarietat laboral". Ha promès mesures per limitar que els lloguers continuïn creixent i, sense oblidar que la gent gran constitueix el gruix de votants, s'ha referit un cop més a la necessitat de revisar el sistema de pensions.

“Nosaltres sabem molt millor que aquests ideòlegs socialistes amb mesures dels anys vuitanta què necessiten els nostres ciutadans, els quals deixem que actuïn de forma autònoma", criticava mentrestant des de Munic el candidat Laschet. Igual que en el debat televisiu coral de dijous passat, en què el polític del CDU també va tenir al president del CSU i de la regió de Baviera, Markus Söder, al costat, Laschet ha tancat campanya amb el president bavarès i la cancellera Angela Merkel fent-li costat. Les seves enquestes de popularitat no remunten i, apadrinat per l'experimentat i bon retòric Söder i l'encara popular cancellera sortint, ha volgut com a mínim convèncer els conservadors de carnet que han quedat desencisats amb el fill de miners del Rur els últims mesos. El lema conservador s'ha repetit una vegada i una altra a Munic: “Estabilitat contra el gir a l'esquerra". Temen una coalició SPD, Verds i L'Esquerra. Tant al debat com a l'acte de campanya a Baviera es notava a l'ambient que CDU/CSU hauria pogut jugar millor la partida a Berlín amb la carta Söder en lloc de Laschet.

Mentrestant, a la capital federal, L'Esquerra i l'AfD han tancat campanya. A falta de la immigració com a tema estrella d'aquestes eleccions, la ultradreta, que s'espera que torni a entrar al Parlament federal, ha cridat de la mà de la candidata Alice Weidel: “Diem no a només per a vacunats i recuperats: mai més confinament!" Última acció desesperada per aconseguir vots dels descontents amb les restriccions de la pandèmia

Thunberg i Neubauer encapçalen la manifestació pel clima a Berlín


El centre de Berlín, els voltants de l'edifici del Reichstag i de la porta de Brandenburg, fa dies que està tallat. Unes 50.000 persones el van omplir divendres per participar en la vuitena vaga global pel clima; demà diumenge seguirà tallat per la marató berlinesa, que l'any passat es va haver de suspendre per la pandèmia.

“Si som molts els que demanem el canvi, el canvi arribarà", ha dit l'activista sueca Greta Thunberg, iniciadora del moviment Fridays for Future (FFF), davant del Reichstag. Thunberg ha parlat clar un cop més per demanar acció imminent: “La pandèmia ens ha ensenyat que mai ens hem pres la crisi climàtica com una emergència". L'activista alemanya de FFF Luisa Neubauer l'ha acompanyada durant el recorregut pel centre de Berlín. Molts joves i nens i nenes han participat en la manifestació, ja que escoles i instituts han facilitat que, qui volgués anar-hi, pogués faltar classe sense problema, amb previ permís de les famílies. Amb eslògans com “la crisi ja és aquí“ o “no hi ha cap planeta B", els manifestants demanen al govern federal una apagada total del carbó fins al 2030 i no superar els 1,5 graus d'escalfament global. Amb 80 milions d'habitants, Alemanya és el quart principal emissor mundial de CO2. “Alemanya és un bergant del clima“, afegia l'activista sueca.

A més de Berlín, hi ha hagut unes 400 concentracions més arreu del país. La candidata ecologista Annalena Baerbock s'ha afegit per sorpresa a la manifestació de Colònia, aprofitant que tenia l'últim míting electoral programat a Düsseldorf, que és a tocar.

stats