Què passa a Kursk? Rússia està recuperant els territoris conquerits per Ucraïna a l'estiu

Els avenços minen les esperances de Volodímir Zelenski de portar Moscou a la taula de negociacions

Soldats russos disparant obusos contra posicions de l'exèrcit ucraïnès a la regió de Kursk.
Constant Méheut / The New York Times
16/10/2024
4 min

KíivRússia ha recuperat alguns pobles russos de les zones frontereres occidentals que Ucraïna va envair durant l'estiu, fet que amenaça el control de Kíiv sobre un territori que considera determinant per portar Moscou a negociar per posar fi a la guerra. En els últims dies, les tropes russes han intensificat els esforços per expulsar les tropes ucraïneses del territori que van ocupar a la regió occidental de Kursk, amb diversos assalts amb vehicles blindats. Mapes del camp de batalla recollits per grups independents amb imatges de satèl·lit i imatges de combat indiquen que les forces russes s'han introduït a l'extrem oest del territori conquerit per Ucraïna, i han recuperat almenys tres pobles.

"En general, la situació a Kursk no és gaire bona", va dir diumenge DeepState, un grup amb estrets vincles amb l'exèrcit ucraïnès que analitza imatges de combat. Les forces ucraïneses "estan prenent mesures d'estabilització, però és extremadament difícil recuperar el que s'ha perdut", va afirmar.

Emil Kastehelmi, analista militar del grup Black Bird, amb seu a Finlàndia, va explicar que alguns elements de les unitats russes "havien aconseguit avançar relativament lluny cap a la rereguarda d'Ucraïna, cosa que havia causat problemes i pèrdues a Ucraïna".

Objectius incomplerts

Ucraïna encara té aproximadament 777 quilòmetres quadrats de territori rus, segons el grup Black Bird, menys dels 1035 quilòmetres quadrats que tenia durant les primeres setmanes de la incursió a la regió de Kursk, llançada a principis d'agost. L'ofensiva tenia dos objectius principals: forçar el Kremlin a desviar tropes d'altres parts del front per respondre a l'atac, alleujant així la pressió sobre les forces ucraïneses; i capturar territori que Moscou intentaria recuperar, forçant-lo potencialment a seure a la taula de negociacions.

Tot i que el primer objectiu sembla haver fracassat fins ara, amb el Kremlin desplegant principalment reserves des de Rússia mentre intensificava els assalts a l'est d'Ucraïna, els funcionaris de Kíiv s'han aferrat al segon objectiu com a part del seu anomenat "pla de victòria" per forçar Rússia negociar. L'ofensiva de Kursk és una de les "etapes per acabar amb la guerra", va dir el president Volodímir Zelenski durant una roda de premsa a finals d'agost.

Però cada avenç rus a la regió de Kursk corre el risc de disminuir el valor d'aquesta moneda de canvi. "Els contraatacs russos estan reduint constantment la importància política de la zona controlada per Ucraïna a Kursk", va dir Kastehelmi. "Si la tendència actual continua, els ucraïnesos poden haver de reconsiderar la seva presència a la zona i el futur de tota l'operació".

Ucraïna va envair per primera vegada la regió de Kursk el 6 d'agost, i va capturar ràpidament desenes de pobles i assentaments, inclosa la petita ciutat de Sudja. Rússia va trigar diverses setmanes a estabilitzar la situació enviant reforços per aturar l'avenç d'Ucraïna. Segons apuntaven diversos analistes militars i funcionaris nord-americans, la resposta de Rússia va ser inicialment lenta i dispersa, ja que el Kremlin va aturar-se a determinar quines forces havien de liderar els contraatacs. I més endavant, a mitjans de setembre, Rússia va llançar una primera onada de contraatacs que els va permetre capturar almenys un poble, Snagost, i diversos altres assentaments situats al flanc occidental del territori dominat per Ucraïna. La setmana passada va tornar a llançar una segona onada d'assalts, va guanyar terreny en el flanc occidental i va recuperar uns 52 quilòmetres quadrats, segons experts independents que es basen en imatges de combat geolocalitzades. Ara han recuperat el poble de Novoivanovka i han arribat als afores del municipi d'Olgovka.

Els oficials i soldats ucraïnesos han estat generalment hermètics sobre la situació a la regió de Kursk per tal de preservar la seguretat operativa. Però Zelenski va reconèixer els intensos combats en un missatge publicat dilluns a les xarxes socials: "Des de fa cinc dies, els russos intenten trencar les nostres defenses a la regió de Kursk", va escriure, i va afegir que les tropes ucraïneses estan "aguantant i contraatacant".

Kastehelmi, expert militar, va oferir una visió més prudent: "Està clar que les línies d'Ucraïna no semblen aguantar gaire bé", va dir. L'expert va assenyalar que l'exèrcit ucraïnès encara no sembla haver construït cap fortificació a gran escala a la zona, cosa que en complica la defensa, i va afegir que el flanc occidental actualment sota atac rus consisteix en un terreny relativament obert, amb pocs centres urbans que els ucraïnesos puguin fer servir per atrinxerar-se.

Una finestra d'oportunitat

Segons l'Institut per a l'Estudi de la Guerra, un think tank amb seu a Washington, l'exèrcit rus podria haver intensificat els assalts a la regió de Kursk abans que el temps plujós de la tardor i l'hivern enfangui el terreny i, per tant, el faci menys practicable per als assalts amb vehicles blindats, fet que deixaria més temps als ucraïnesos per fortificar les seves posicions a la zona. "Les forces russes poden percebre una finestra d'oportunitat per acabar amb la incursió ucraïnesa" a la regió de Kursk, va dir l'institut.

Queda per veure si Ucraïna aconseguirà mantenir el territori que controla a la regió de Kursk. L'ofensiva ucraïnesa allà ha estirat els seus recursos humans i materials, que són molt necessaris en altres llocs del front, per defensar-se dels atacs russos, que no cessen.

Un alt funcionari militar nord-americà va afirmar a principis d'aquest mes –amb la condició de mantenir l'anonimat–, abans dels últims contraatacs de Rússia, que Ucraïna podria mantenir posicions durant "diversos mesos i potser més" perquè Moscou pateix problemes logístics i desorganització de l'estructura de comandament a la zona.

Ucraïna podria esperar utilitzar el territori que té a la regió de Kursk com a moneda de canvi en les negociacions de pau, per comerciar per terres que Rússia li va conquerir. Però Moscou encara no ha manifestat cap voluntat de participar en converses. I sembla que no ho farà mentre tingui la paella pel mànec al camp de batalla.

stats