Què passarà amb els judicis de Trump ara que ha estat elegit president?
El president electe hauria de comparèixer al tribunal a finals de mes per escoltar la condemna pel cas Stormy Daniels, però ja no està clar si n'hi haurà
BarcelonaEl segon mandat de Donald Trump als Estats Units serà una prova de foc per als límits del poder de la presidència. I no només perquè el ja president electe va avisar que volia ser "dictador el dia u", sinó perquè arriba al Despatx Oval amb diverses causes judicials obertes que probablement quedaran esborrades per la tinta del segell presidencial.
Trump serà el primer president dels Estats Units de la història que assumirà el càrrec amb una condemna penal pendent de sentència. Una més de les seves fites històriques. El 26 de novembre, Trump hauria de comparèixer als jutjats de Nova York per escoltar la condemna que li imposa el jutge Juan Merchan pels 34 delictes pels quals va ser declarat culpable per un jurat popular. Tots per haver volgut silenciar amb diners –un pagament registrat com a "despeses legals"– l'actriu porno Stormy Daniels, amb qui va mantenir relacions sexuals, perquè la revelació no influís en el resultat de les eleccions del 2016, amb la qual cosa va violar la llei de finançament electoral.
Ara, però, ningú sap si aquesta condemna s'arribarà a dictar. Els advocats de Trump ja estan fent moviments per evitar-ho, i segons la CNN en els pròxims dies presentaran una petició formal perquè Merchan concedeixi al president electe la mateixa protecció constitucional que té un president en el càrrec. La política del departament de Justícia diu que un president no pot ser imputat en un cas penal, però Trump no pren possessió fins al 20 de gener del 2025.
El mateix jutge Merchan es va autoimposar un termini fins al 12 de novembre, dimarts que ve, per decidir si aplica a Trump la immunitat presidencial que va dictar el juliol passat el Tribunal Suprem, tot i que aquell dictamen era per a un altre cas. Si ho fa, els 34 càrrecs quedarien desestimats. Però si insisteix a tirar endavant, podria imposar-li una condemna de fins a quatre anys de presó.
En processos estatals com aquest, un president no pot intervenir o concedir el perdó, com sí que passa en els casos federals. Però el fet que l'acusat hagi estat elegit president a les urnes, malgrat totes les acusacions en contra seva, genera una situació sense precedents en la jurisprudència estatunidenca, que els advocats del republicà utilitzaran en el seu favor i que cal veure encara com afrontaran els jutges.
El segon cas estatal contra Trump és el de Geòrgia, on Trump està acusat d'intentar manipular el vot en les eleccions del 2020, quan va trucar al responsable electoral de l'estat per demanar-li que "trobés" els 11.000 vots que li faltaven. Aquell cas ja està suspès temporalment a l'espera que es resolguin els dubtes sobre la fiscal demòcrata que l'investiga, Fani Willis. Els advocats de Trump demanen que se la desqualifiqui per haver mantingut una relació romàntica amb un altre membre del seu equip fiscal. La decisió sobre Willis no s'espera fins al 2025, però si finalment és desqualificada, serà difícil que un altre fiscal vulgui agafar el relleu en un cas que implica el president dels Estats Units.
Serà "molt fàcil" liquidar les acusacions federals, ha dit Trump
Els processos penals amb més probabilitat de liquidar-se aviat són els que ha impulsat el mateix departament de Justícia del govern de Joe Biden i que investiga el fiscal especial Jack Smith, nomenat pel fiscal general Merrick Garland. El primer cas és dels documents classificats que Trump amagava a Mar-a-Lago, que ja va ser desestimat pel jutge al juliol perquè va considerar inconstitucional el nomenament de Smith, però el departament de Justícia ha apel·lat.
I el segon és la investigació sobre els intents de Trump de revertir els resultats electorals del 2020 i la seva participació en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. És en aquest segon cas que el Tribunal Suprem va dictaminar que un president té immunitat en totes les seves accions com a president, i ara la Fiscalia intenta demostrar que Trump actuava com a candidat a la presidència quan va llançar la seva torba cap al Capitoli, i no com a president. Tot està en mans de la jutgessa Tanya Chutkan, del tribunal federal de districte de Washington.
Després de la victòria del republicà a les eleccions, fonts properes asseguren a la CNN que Smith no té intenció de tancar els processos abans que Trump l'hi ordeni directament. Però està clar que ho farà de seguida que arribi a la Casa Blanca. Trump ha promès en campanya que acomiadarà Jack Smith tan bon punt sigui president. "Serà tan fàcil. L'acomiadaré en dos segons", va dir Trump quan un periodista li va preguntar sobre la possibilitat de perdonar-se a si mateix com a president. Però abans de deixar el càrrec, la llei obliga Smith a presentar un informe confidencial sobre la seva investigació.
A més d'aquests judicis penals, el president electe té també tres casos civils encara pendents. Al contrari dels casos penals, una sentència del 1997 del Tribunal Suprem va dictaminar –arran del cas Lewinski, que involucrava el llavors president Bill Clinton– que un president no pot invocar la immunitat presidencial per evitar un judici civil. Però els litigis civils de Trump, a excepció d'un que tracta també l'assalt al Capitoli, ja van ser sentenciats i ara estan en procés d'apel·lació: són la condemna que l'obligava a indemnitzar per "difamació" l'escriptora E. Jean Carroll, a qui es va demostrar que havia violat, i la condemna per frau fiscal a Nova York que l'obliga a pagar una multa de 494 milions de dòlars. En principi, aquests casos sí que continuarien en marxa durant la presidència de Trump, tot i que els seus advocats continuaran posant-hi tants bastons a les rodes com puguin.