Estats Units-Xina
Internacional09/02/2023

Els EUA confirmen que el globus xinès abatut tenia capacitats d'espionatge

El Pentàgon fa anys que segueix els passos d'un "programa d'espionatge mundial" amb globus que haurien sobrevolat fins a 40 països per obtenir informació sobre "capacitats militars"

WashingtonEls Estats Units han assegurat en un comunicat aquest dijous que el globus xinès albirat –i finalment abatut– la setmana passada al país "estava clarament destinat a l'espionatge d'intel·ligència i duia un equipament que no concordava amb el que utilitzen els globus meteorològics", com defensa la posició xinesa. D'acord amb la informació obtinguda per un avió espia nord-americà (un U2), el Pentàgon diu que està en condicions de confirmar que el globus tenia múltiples antenes destinades a la "recollida i geolocalització de comunicacions", així com panells solars prou grans per fer funcionar "múltiples sensors de col·lecció d'intel·ligència".

El departament de Defensa ha suggerit que els EUA estan plantejant-se imposar noves sancions a la Xina a causa de la presència del suposat globus espia al seu espai aeri i ha avisat que explorarà "accions contra les entitats vinculades a l'Exèrcit Popular d'Alliberament que van facilitar la incursió del globus".

Cargando
No hay anuncios

Aquest és l'últim episodi d'un intercanvi de retrets que ha fet escalar la tensió entre les dues primeres potències mundials. A mesura que han anat passant els dies, el Pentàgon ha fet pública més informació, i el que inicialment semblava un episodi estrany i aïllat s'ha convertit en una peça més d'un entramat global.

El portaveu del departament de Defensa nord-americà, Pat Ryder, va acusar dimecres la Xina d'haver creat un "programa d'espionatge" a escala mundial mitjançant un conjunt de globus espia. "És un programa en què els xinesos han estat treballant durant anys", ha afegit el portaveu del govern, John Kirby, en una altra roda de premsa des de la Casa Blanca. "Han intentat millorar-lo i l'han fet créixer, tot amb l'objectiu d'obtenir informació d’intel·ligència", ha sentenciat. Per la seva banda, el general Ryder ha explicat que fa temps que el Pentàgon en segueix els passos i que en els últims dos anys "ha augmentat el coneixement" sobre el programa.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, el globus que la setmana passada sobrevolava el país, albirat per primera vegada el 28 de gener sobre Alaska i abatut el 4 de febrer a la costa de Carolina del Sud, formaria part d'un programa més ampli, dedicat a la recol·lecta d'informació sobre les "capacitats militars", no només dels EUA, també d'altres països d'arreu del món. Concretament, el Pentàgon té constància que més globus xinesos han sobrevolat fins a 40 països a l'Amèrica del Sud, el Sud-est Asiàtic, l'Àsia Oriental i Europa, i ha "compartit la informació" amb tots ells.

Cargando
No hay anuncios

El departament de Defensa assegura que fins a cinc aparells similars han sobrevolat el territori nord-americà, dos durant el mandat del president Joe Biden i els altres tres quan Donald Trump ocupava el Despatx Oval (2017-2021). Tanmateix, no ha sigut fins a l'albirament de l'últim globus que ha esclatat el joc d'acusacions creuades entre tots dos països. Mentre els EUA titllen la intromissió xinesa d'"acte irresponsable" i de "clara violació de la sobirania i el dret internacional", la Xina reconeix que el globus és seu, però nega que estigui destinat a l'espionatge i afirma que es va desviar per motius de "força major". El ministeri d'Exteriors del gegant asiàtic s'ha mostrat ofès per les acusacions, ha lamentat que els EUA no hagin volgut retornar al país les restes del globus abatut i s'ha negat a agafar el telèfon al Pentàgon, segons ha assegurat Ryder.

Globus espia, un digne complement dels satèl·lits

L'ús de globus aerostàtics per espiar, en comptes de satèl·lits –que permeten obtenir informació sense endinsar-se en l'espai aeri–, "és molt inusual, però té certs avantatges com a mètode complementari dels satèl·lits", explica a l'ARA Timothy Heath, investigador de la seguretat nacional xinesa per al think tank Rand Corporation.

Cargando
No hay anuncios

"Els satèl·lits són més sofisticats tecnològicament, poden portar una càrrega molt més gran i les seves capacitats per recollir intel·ligència són bastant bones. A més, els globus tenen una càrrega útil limitada, són més lents i vulnerables", apunta Heath, "però també tenen importants avantatges, que fan comprensible que els xinesos hagin decidit utilitzar-los".

Cargando
No hay anuncios

En primer lloc, "poden ser molt difícils de veure, molt més que els satèl·lits, perquè contenen molt poc metall, així que sovint els radars no els detectaran", explica l'expert en estratègia militar. A més, "els satèl·lits es mouen en una òrbita previsible, és fàcil rastrejar-los, mentre que els globus moderns compten amb la tecnologia per canviar fàcilment de rumb". Finalment, probablement la principal raó per la qual els xinesos estan utilitzant globus, segons Heath, és que "són moltíssim més barats que els satèl·lits". D'aquesta manera, és més senzill, com afirmen des del Pentàgon, repartir-los arreu del món.