El periodista Pablo González, entre els presos alliberats a petició de Rússia

El periodista va ser empresonat a Polònia el febrer del 2022 acusat d'espiar per al Kremlin

1 min
El periodista espanyol Pablo González, acusat d'espiar per a Rússia,

BarcelonaEl periodista Pablo González, que va ser empresonat a Polònia el febrer del 2022 acusat d'espiar per a Moscou, ha estat alliberat aquest dijous. La posada en llibertat del periodista s'emmarca en un intercanvi de presos inèdit, el més rellevant des de la Guerra Freda, entre Occident i Rússia.

Fonts del seu entorn apunten en un comunicat que González serà traslladat “ara per ara” a Rússia, el seu país de naixement. En el comunicat, es destaca “l'interès” de Rússia per trobar una solució a la situació mentre d'“altres s'han centrat principalment a criminalitzar Pablo González en lloc de defensar-lo i protegir els seus drets com a periodista”.

González va ser detingut fa dos anys quan es trobava a Polònia cobrint l'arribada de refugiats provinents d'Ucraïna, a la ciutat de Przemysl. Tres dies més tard de la seva detenció, Polònia va fer públic que estava acusat d'espionatge. Setmanes abans de ser empresonat, el periodista havia estat interrogat pels serveis de seguretat ucraïnesos, que el van instar a abandonar el país i el van acusar de ser “prorús” i de treballar sota les ordres del Kremlin.

Sota la coordinació dels serveis secrets turcs, 26 presos han estat intercanviats i, posteriorment, posats en llibertat a l'aeroport d'Ankara, a Turquia. Del total, 10 presos han estat traslladats a Rússia, entre els quals hi ha Pablo González. Els alliberats per Occident de les presons russos són 16: 13 aniran a Alemanya i tres als Estats Units.

stats