Una periodista ucraïnesa mor en l'atac rus a Kíiv

El bombardeig és un intent de Rússia d'"humiliar" l'ONU, alerta Zelenski

Personal de rescat porten el cos de la periodista Vira Hyrych, morta en un bombardeig a l'edifici de Kíiv on vivia.
3 min

BarcelonaUna humiliació a les Nacions Unides i un atac a la seguretat mundial; així ha descrit el govern ucraïnès l'atac amb míssils de Rússia a Kíiv de dijous a la nit, coincidint amb la visita del secretari general de l'ONU, António Guterres. "Diu molt de la veritable actitud de Rússia davant les institucions mundials, dels esforços dels líders russos per humiliar l'ONU i tot el que representa l'organització", deia el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al seu vídeo nocturn, en què demana una "resposta adequada i potent".

Moscou ha admès haver atacat Kíiv amb míssils “d’alta precisió” i llarg abast, tot i que només ha reconegut que va destruir les instal·lacions de la indústria espacial i de míssils Artem, sense fer cap referència al míssil que va impactar contra un edifici de 25 pisos en una zona residencial de la ciutat. Aquest divendres s'ha sabut que en l'atac va morir la periodista ucraïnesa de Radio Liberty Vira Hiritx, que hi vivia, segons ha informat l'emissora nord-americana que emet en zones del món on la premsa lliure està restringida. El bloc de pisos es va incendiar després de l'atac, i els primers pisos van quedar parcialment destruïts. També hi va haver deu ferits.

El Consell de Seguretat de l'ONU té previst discutir la setmana que ve l'episodi, segons ha avançat l'ambaixadora britànica, Barbara Woodward –que presideix el consell a l'abril–, i ha considerat que era "una qüestió molt preocupant". "Estic segur que aquest comportament desafiant de l'ocupant serà adequadament avaluat pel secretari general de l'ONU. La guerra a Ucraïna és un atac a la seguretat mundial!", ha afegit el primer ministre ucraïnès, Denís Xmigal, al seu compte de Twitter. I el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, l'ha qualificat d'"acte de barbàrie atroç" que demostra l'actitud de Rússia contra Ucraïna, Europa i el món sencer.

"Grans pèrdues" als dos bàndols

Ucraïna ha admès que està patint grans pèrdues per la intensificació de l'ofensiva de Moscou al Donbass, tot i que assegura que són menys importants que les de l'exèrcit invasor. "Tenim pèrdues greus, però les dels russos són molt més grans... tenen pèrdues colossals", ha dit el conseller presidencial ucraïnès, Oleksi Arestovitx. El ministeri de Defensa britànic també assegura que, "a causa de la forta resistència ucraïnesa, els guanys territorials de Rússia han estat limitats i s'han aconseguit a costa de grans pèrdues russes".

A la ciutat costanera de Mariúpol continua el bloqueig a la planta siderúrgica d'Azovstal, l'últim reducte de resistència ucraïnesa. Kíiv ha anunciat que intentarà posar en marxa una "operació per evacuar civils", que fa setmanes que estan tancats a la xarxa de túnels soterranis de la planta en condicions penoses. El secretari general de l'ONU va dir des de Kíiv que l'organització estava fent "tot el possible" per garantir l'evacuació de civils de l'"apocalipsi" de Mariúpol, però va evitar concretar els passos següents per no posar en perill l'operació.

Aquest divendres, el comandant de la 36a brigada marina de les forces ucraïneses, Serhi Volina, al capdavant del grup de soldats que resisteixen encara a la planta metal·lúrgica, ha qualificat la situació dins els búnquers de "molt més que una catàstrofe humanitària". Segons el cap militar, dins el refugi, on hi ha també un miler de civils, hi queda "ben poca aigua i molt pocs aliments". "Tot el nostre equip d'operacions, tots els estris que calien per dur a terme cirurgies, han quedat destruïts, així que ara mateix no podem operar els nostres ferits", ha afegit en una entrevista a la CNN.

També s'hi ha referit l'alcalde de la ciutat assetjada, Vadim Boitxenko, que ha insistit que hi ha més de 600 ferits (entre soldats i civils) al complex industrial. En una roda de premsa ha assegurat: "Si Mariúpol és l'infern, Azovstal és pitjor".

stats