La planta nuclear de Zaporíjia torna a quedar desconnectada de la xarxa elèctrica

Erdogan s'ofereix a Putin per fer de mediador a la planta, la més gran d'Europa

La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna.
ARA
03/09/2022
2 min

BarcelonaLa central nuclear de Zaporíjia ha tornat a quedar desconnectada aquest dissabte de la xarxa elèctrica principal i s'han hagut d'engegar els generadors d'emergència per mantenir la planta en funcionament amb seguretat, segons ha informat l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), que des de dijous hi té desplegada una missió. És la tercera vegada en pocs dies que es produeix una situació com aquesta, en un moment en què s'han intensificat els combats al voltant de la planta, amb acusacions creuades entre Rússia i Ucraïna.

El que més preocupa és que els atacs a les instal·lacions puguin danyar els sistemes de refredament de la central i acabin provocant un desastre nuclear, en un país on encara és viu el record de l'accident catastròfic de la central de Txernòbil.

Segons les autoritats prorusses d'Enerhodar, la ciutat on hi ha la central nuclear, la línia elèctrica ha quedat malmesa per un atac ucraïnès, i com a conseqüència la planta ha deixat de subministrar energia als territoris sota control de Kíiv, segons publica AP. "El subministrament d'electricitat als territoris controlats per Ucraïna s'ha suspès per dificultats tècniques", ha dit l'administració municipal al seu canal oficial de Telegram, tot i que no ha aclarit si l'electricitat de la planta encara arriba a les zones controlades per Rússia.

Turquia vol ser mediadora

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha parlat aquest dissabte per telèfon amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i s'ha ofert perquè Turquia faci de mediadora per resoldre el conflicte al voltant de la central nuclear de Zaporíjia, ocupada per les forces russes des de l'inici de la guerra però operada encara per personal ucraïnès, segons ha informat l'oficina de la presidència turca.

Putin i Erdogan han parlat aquest dissabte al migdia, mentre a Moscou se celebrava la cerimònia de comiat de l'últim líder de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, al qual el president rus no ha assistit al·legant problemes d'agenda. De fet, un dels compromisos de feina a què havia fet referència era una trucada amb un líder mundial.

Tots dos han parlat també de la seva determinació en la construcció de la planta nuclear a Akkuyu, a Turquia, tal com està previst segons un acord signat entre els dos països el 2010. El compromís és que una filial de Rosatom (la corporació nuclear estatal de Rússia) construirà, operarà i serà la propietària de la central, la primera que hi haurà en territori turc.

Erdogan vol, doncs, emular a Zaporíjia el paper que ha tingut Istanbul en el desbloqueig de les exportacions de gra ucraïnès a través del mar Negre. L'acord signat al juliol entre Rússia i Ucraïna amb la mediació de Turquia i les Nacions Unides ha permès exportar 1,68 milions de tones de productes agrícoles durant el mes d'agost, segons ha informat aquest dissabte l'autoritat marítima turca, i ha donat sortida a una petita part dels 25 milions de tones acumulades durant cinc mesos de bloqueig per la guerra a Ucraïna.

stats