Internacional06/12/2021

La policia troba restes de cocaïna als lavabos del Parlament britànic

El president dels Comuns estudia l'ús de gossos rastrejadors per detectar-hi substàncies il·legals

LondresFins ara, si més no fins a l'esclat de la pandèmia, es tenia constància de l'ús i abús de l'alcohol a les dependències del Parlament britànic com a part dels afers diaris: festes, recepcions oficials, etcètera. L'alcohol era i és part de la cultura de Westminster. Però des d'aquest cap de setmana, també se'n té de l'ús i abús de la cocaïna, una droga de les anomenades de classe A, il·legal a tots els efectes al Regne Unit. Així ho ha posat de manifest una investigació policial que ha revelat aquest cap de setmana el diari The Sunday Times. La possessió de cocaïna està penalitzada amb fins a set anys de presó i amb multes econòmiques que poden arribar a ser molt elevades.

Als lavabos que hi ha a tocar de l'oficina privada que el primer ministre, Boris Johnson, té al Palau de Westminster, i als del despatx de la ministra de l'Interior, Priti Patel, s'hi han trobat evidències de restes de cocaïna. També se n'han descobert als banys accessibles situats al passadís on hi ha les dependències que utilitzen els membres del govern a l'ombra. De fet, se n'han trobat restes en 11 de les 12 àrees de lavabos inspeccionades. També, per exemple, a l'edifici annex de serveis de Potcullis House, a l'altra banda del Pont de Westminster.

Cargando
No hay anuncios

Igual que a les discoteques

Esnifen algunes de ses senyories, doncs? Com a mínim, les proves així ho indicarien. La detecció es va produir un mateix vespre fent servir tovalloletes especials de detecció de droga que la policia utilitza en discoteques i bars per identificar i minimitzar-ne el consum in situ. Són de color blanc i, en contacte amb la cocaïna, es tornen blaves.

Cargando
No hay anuncios

El president del Parlament, Lindsay Hoyle, fa temps que tem que al Parlament hi ha un problema de drogues. La tardor del 2019, en plena cursa per substituir John Bercow, va assegurar: "No només hem d'acabar amb la beguda, també hi ha un problema de drogues" a Westminster.

Per ajudar a combatre l'addicció, es podrien desplegar gossos rastrejadors per les dependències del Parlament, segons el pla que el president de la Casa dels Comuns vol debatre amb la policia.

Cargando
No hay anuncios

El relat que n'ha fet el Sunday Times així ho indica: "Desenes de parlamentaris, companys, assessors especials, investigadors i personal [dels diputats] han compartit les seves històries sobre l'abús de drogues als passadissos de poder britànics sota condició de l'anonimat. «He vist un diputat esnifant cocaïna obertament en una festa -va dir una font-. Hi havia periodistes i els vaig advertir que el que estaven fent era extremadament perillós i que podien quedar exposats, però semblava que havien decidit fer un viatge» amb l'ús de la droga".

Cargando
No hay anuncios

Una altra font citada pel mateix diari va assegurar: "Els parlamentaris solen tenir més cura que el personal, i es tanquen a la seva oficina per esnifar en comptes de fer-ho en qualsevol dels espais públics, però he sentit parlar d'un membre del personal que va entrar al despatx del seu diputat mentre s'estava fent una ratlla al damunt del seu escriptori".

Un camell a l''staff'

El diari també informa que un diputat hauria fitxat el seu camell per al seu equip com una manera de pagar l'abastiment de droga. Un ajudant d'un parlamentari va ser acomiadat l'any passat per la seva addicció, mentre que a un altre se li va advertir que busqués ajuda per tractar-se o que seria acomiadat.

Cargando
No hay anuncios

La informació sobre el consum de cocaïna als Comuns ha coincidit pràcticament en el temps amb l'anunci, que el govern farà avui dilluns, d'un nou programa per combatre el consum de drogues al país. El debat habitual és com s'ha d'abordar el problema: com una qüestió de salut pública o com una qüestió d'aplicació de la llei i l'ordre. O es posen els focus i els recursos en els addictes, i se'ls ofereix tractament, o es posa el focus en els traficants.

L'exministre de Sanitat britànic Matt Hancock va haver de dimitir el juny passat per haver trencat les regles de distanciament social després que una càmera de seguretat del seu departament l'enregistrés un parell de mesos abans besant una amant i col·laboradora, que no formava part de la bombolla de convivència. En el cas de Westminster, i encara que el Palau és ple de càmeres de seguretat, de moment no s'ha difós cap gravació d'un parlamentari esnifant cocaïna. Des d'aquest punt de vista, els lavabos són els llocs més segurs per mantenir una mínima discreció –no hi ha càmeres per raons evidents–, i és lògic que sigui on s'han detectat més rastres de cocaïna.