Europa

Policies, cambrers i periodistes s'alcen contra els Jocs Olímpics de París

S'organitzen per protestar per les condicions laborals durant l'esdeveniment d'aquest estiu

Una imatge de la prostesta de policies francesos en contra de les condicions pels Jocs Olímpics.
20/01/2024
3 min

ParísÉs poc habitual veure policies protestant al carrer, però aquesta setmana milers d'agents s'han manifestat a diferents ciutats franceses per reclamar al govern una millora de les condicions laborals durant els Jocs Olímpics de París, que se celebren aquest estiu. Per garantir la seguretat de l'esdeveniment, el ministeri de l'Interior ha notificat als membres de la policia que durant els jocs estaran mobilitzats el 100% dels agents a tot el país.

Estarà prohibit fer vacances durant bona part de l'estiu i molts d'ells seran desplaçats forçosament a París durant dues setmanes. Els que es quedin al territori, hauran de treballar en condicions excepcionals, amb les comissaries mig buides, amb menys efectius que habitualment.

Els sindicats policials es queixen de la manca de planificació i reclamen primes més elevades per treballar durant els jocs. El ministeri de l'Interior encara no ha comunicat quins agents hauran de desplaçar-se a París ni quan podran fer vacances, un fet que ha aixecat moltes crítiques. "Els policies necessiten saber on treballaran, en quin servei, en quins horaris. És extremadament important per poder gestionar les obligacions familiars", advertia el sindicat Alliance Police a France 3. Els sindicats també demanen ajudes econòmiques per als policies amb fills petits que hagin d'anar a París durant els Jocs i amenacen amb una gran mobilització si no s'atenen les seves peticions.

Màxima alerta terrorista

La seguretat durant els jocs representa un repte enorme per al govern: França està en màxima alerta terrorista i està previst que la capital francesa i la seva àrea metropolitana acullin 15 milions de visitants durant els Jocs Olímpics i paralímpics. Només per a la cerimònia d'inauguració, que es farà al riu Sena, a l'aire lliure, es desplegaran 35.000 policies per garantir la seguretat dels 400.000 espectadors i dels atletes que desfilaran pel riu amb vaixells.

Interior mobilitzarà la policia nacional, la gendarmeria i 20.000 militars durant els Jocs, però no seran suficients. Està previst que es contractin milers d'agents de seguretat privada, però les empreses reconeixen que tenen problemes per reclutar el nombre de treballadors necessaris, uns 25.000. Interior no descarta mobilitzar personal administratiu del ministeri per fer tasques de seguretat, mentre que les empreses de seguretat privada han fet una crida als estudiants universitaris. "Només que un 1% dels estudiants que hi ha a França treballessin en tasques de seguretat pels Jocs, el problema estaria resolt", afirmava fa uns dies el president de la federació francesa de seguretat privada, Pierre Brajeux.

Sense descans setmanal

Els treballadors d'altres sectors també estan preocupats per les seves condicions laborals durant els Jocs. El govern ha aprovat un decret que permet a les empreses que estan vinculades directament o indirectament a l'esdeveniment esportiu –seguretat privada, hostaleria, serveis audiovisuals i periodisme, etc– suprimir els descansos setmanals pels seus treballadors durant els Jocs Olímpics. El govern també permetrà obrir els comerços de 15 districtes de París els diumenges durant tot l'estiu.

"Les empreses tindran els treballadors a la seva disposició durant 14 dies seguits", denuncia Amar Lagha, secretari general de la CGT Comerços i Serveis. Lagha assegura que el seu sindicat no està en contra dels Jocs, però sí que es vegin penalitzats els treballadors més precaris. La CGT assegura que en molts sectors les empreses impedeixen als seus treballadors fer vacances durant els Jocs, però considera el decret un pas més enllà i promet "un incendi social" si el govern no fa marxa enrere. "Farem vaga a tot arreu on sigui possible", amenaça el sindicat.

Primes pels sanitaris

El sector sanitari de París i la seva àrea metropolitana també es veurà afectat per l'allau de turistes que visitaran la ciutat. En el cas de la xarxa d'hospitals públics, els seus responsables han demanat als treballadors d'alguns serveis que voluntàriament renunciïn a les seves vacances durant l'estiu. A canvi, proposen una prima de 1.200 euros bruts per setmana treballada per a les infermeres i fins a 2.500 euros bruts pels metges. Els sindicats, però, han criticat la proposta i amenacen en fer una vaga de zel.

stats