Polònia acusa Rússia d'incendiar avions internacionals en una operació de "terrorisme aeri"

Donald Tusk ha advertit d'una campanya de guerra híbrida realitzada pel Kremlin contra els països de l'OTAN

El president d'Ucraïna, Volodomir Zelensky, a Varsòvia en la trobada amb el seu homòleg polonès, Donald Tusk.
ARA
15/01/2025
2 min
Regala aquest article

BarcelonaRússia hauria intentat dur a terme una operació de sabotatge a escala internacional que consistia en col·locar explosius i incendiar avions de càrrega de companyies aèries occidentals per crear terror entre els països de l’OTAN que més suport han donat a Ucraïna. Això és el que ha assegurat aquest dimecres el primer ministre de Polònia, Donald Tusk, un dels països europeus que més ha sostingut la resistència ucraïnesa i més agressiu s’ha mostrat en la seva retòrica contra Rússia. Precisament, ho ha explicat durant la trobada a Varsòvia amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com a president del Consell de la Unió Europea que ara sustenta el líder polonès. 

“Només puc confirmar que Rússia va planificar actes de terrorisme aeri”, ha dit Tusk sense donar-ne més detalls. Tusk ha insinuat que es tractaria de l’enèsima operació secreta de la guerra híbrida que s’està produint entre l’aliança atlàntica i Rússia. Ara bé, l’aspecte híbrid es caracteritzava per l’absència de víctimes mortals per evitar una potencial activació de l’article 5 de mútua defensa de l’OTAN, que la posaria en peus de guerra. L’explosió de bombes o d’artefactes incendiaris dins avions de càrrega podrien haver posat en risc vides humanes i danys crítics a infraestructures claus com els aeroports.

En aquest sentit, la versió de Tusk faria referència als incendis que es van registrar a aeroports d’Alemanya, el Regne Unit i Polònia al llarg de l’estiu passat, en què els serveis secrets occidentals van acusar Moscou d’estar infiltrant agents que col·locaven elements explosius als avions. Als aeroports de Leipzig, Birmingham i Rzeszów, el foc va començar ja a terra, cosa que va evitar la catàstrofe que hauria causat en produir-se en ple vol. 

Una operació internacional

Aquestes explosions tan seguides van aixecar les alarmes de la intel·ligència nord-americana, que tal com ha explicat recentment el The New York Times, va concloure que aquests esdeveniments eren només un banc de proves per temptejar les debilitats de la seguretat als aeroports i els danys i terror que podria causar aquesta campanya. Les informacions de la intel·ligència dels EUA apuntaven a una operació a gran escala per part de Moscou que havia d’incloure explosions en avions de càrrega perquè esclatessin als aeroports estatunidencs, cosa que obligaria Washington a respondre amb contundència.  Després d’una reunió de la cúpula dels serveis secrets amb Biden i el seu equip, es va acordar fer arribar a l’entorn més proper de Putin l’advertència d’aturar aquestes operacions, en una mostra que els canals de comunicació indirecta entre la Casa Blanca i el Kremlin continuen oberts. 

Zelenski ja prepara la postguerra

A la reunió d'aquest dimecres, Tusk i Zelenski ja han parlat en clau de postguerra i del paper que la Unió Europea hauria de jugar en el futur d'Ucraïna. El president ucraïnès ha insistit en el desplegament d’una coalició de soldats europeus desplegats a Ucraïna per dissuadir Rússia de reprendre els atacs. Tusk s’ha limitat a pressionar per l’entrada de Kíiv a l’OTAN, fet que automàticament la situaria sota el paraigua de l’aliança militar més gran del món. A més, a cinc dies de l’arribada de Trump i les seves amenaces sobre el finançament de l’Aliança, Tusk ha animat els seus socis a seguir el camí de Polònia, que gasta el 4,85% del seu PIB en el pressupost de defensa, prop del 5% que recentment el republicà va reclamar, però significativament per sobre del 2% que encara suposa el mínim acordat històricament. 

stats