Migració

Polònia vol suspendre temporalment el dret d'asil per lluitar contra la immigració il·legal

Varsòvia acusa Minsk d'utilitzar els migrants en “una guerra híbrida” de desestabilització

Dos policies polonesos patrullant la frontera amb Bielorússia
Beatriz Juez
12/10/2024
2 min

BerlínEl primer ministre polonès, Donald Tusk, ha anunciat aquest dissabte que planeja suspendre temporalment el dret d'asil a Polònia per lluitar contra la immigració il·legal, en un clar desafiament a Brussel·les. "Hem de recuperar el 100% del control de qui pot i qui no pot entrar a Polònia", ha dit Tusk en un acte del seu partit, Plataforma Cívica (PO). “No aplicarem cap idea europea que pugui perjudicar la nostra seguretat. Em refereixo al Pacte sobre Migració”, ha insistit Tusk, que va ser del 2014 al 2019 president del Consell Europeu, una de les posicions institucionals més altes de la Unió Europea.

“Ningú no em convencerà ni m'obligarà a canviar d'opinió. Seré implacable amb la immigració il·legal i només respectarem les lleis europees d'immigració que donin suport a la nostra seguretat”, ha advertit el primer ministre polonès, a l'espera d'una reacció de Brussel·les.

Tusk té previst presentar aquest dimarts la nova estratègia migratòria del seu govern per “recuperar el control” de les fronteres i “garantir la seguretat” dels polonesos. "Un element de l'estratègia migratòria serà la suspensió territorial temporal del dret d'asil i exigiré que es reconegui a Europa", ha avançat Tusk.

Migrants des de Bielorússia

Amb aquesta decisió, el govern polonès intenta aturar el flux migratori a la frontera amb Bielorússia, on desenes de milers de migrants procedents de l'Àfrica, l'Àsia i el Pròxim Orient intenten entrar il·legalment a Polònia. La crisi migratòria a la frontera bielorussa va esclatar el 2021. Varsòvia acusa Minsk i Moscou de dur a terme “una guerra híbrida”, animant o fins i tot ajudant els immigrants a travessar il·legalment la frontera amb fins desestabilitzadors per a Polònia i la Unió Europea. Molts tenen visats russos. Finlàndia fa un any que llança la mateixa acusació contra Rússia.

"Sabem molt bé com [el president de Bielorússia, Aleksandr] Lukaixenko, [el president rus, Vladímir] Putin, els traficants de persones, utilitzen aquest dret d'asil exactament contra l'essència del dret d'asil", ha denunciat el primer ministre polonès.

Per lluitar contra la immigració il·legal, el govern polonès ha segellat la frontera amb Bielorússia, vigilada per milers de policies, soldats i guàrdies fronterers. “Qualsevol que sigui perseguit podrà venir a Polònia. Amb l'única condició que compleixi tots els procediments, les lleis i les normes de Polònia”, ha assegurat Tusk.

El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Michael O'Flaherty, va visitar el setembre passat Polònia per conèixer de primera mà la situació a la frontera polonesa-bielorussa, després que hi hagi hagut diversos incidents. El comissari va reconèixer “els reptes que suposen la instrumentalització de la immigració i les accions desestabilitzadores de les autoritats bielorusses a la frontera”.

O’Flaherty, no obstant això, va considerar que Polònia ha de respectar les seves obligacions internacionals amb els drets humans a la frontera bielorussa. Segons va subratllar, la pràctica de “devolucions en calent” de persones a la frontera amb Bielorússia, “sense una avaluació individualitzada, incloent-hi en alguns casos persones que han sol·licitat formalment asil en territori polonès, les exposa al risc de greus violacions dels drets que protegeix el Conveni Europeu de Drets Humans”.

stats