8 preguntes sense resposta sobre el cas de l'assassí confés de Tolosa
La premsa francesa es fa ressò dels interrogants oberts i creixen les crítiques per les errades dels serveis d'informació i el desenvolupament de l'operatiu
BarcelonaLa mort de Mohamed Merah, l'autor confés dels deu assassinats de Tolosa, deixa moltes preguntes sense resposta. La premsa francesa recull avui molts interrogants sobre el cas i la forma en què les forces especials de la policia francesa el van afrontar. Merah va morir dijous d'un tret al cap disparat per un tirador d'elit després de 32 hores de setge.
1. Van fallar els serveis d'informació? Merah estava sota vigilància després de les estades a l'Afganistan i el Pakistan el 2010, però segons el primer ministre, François Fillon, "no hi havia cap element sospitós que en justifiqués la detenció".
2. Per què van trigar nou dies a identificar l'autor? L'assassí confés va matar la primera víctima, un soldat que vivia a Montauban, l'11 de març. La policia diu que no va identificar-lo –per mitjà dels correus que la víctima havia intercanviat per vendre la seva moto a través d'un anunci a 'Internetv'– fins 9 dies més tard. En aquest lapse, Merah va matar dos soldats més i un rabí i tres nens a la porta de l'escola jueva de Tolosa. El ministre de Defensa, Gérard Longuet, ha reconegut que van subestimar el primer atac.
3. No hi ha prou control sobre les visites als camps d'entrenament jihadistes? Els Estats Units, però, van tenir "durant un temps" Merah a la llista negra de persones a les quals es prohibeix l'entrada al país per l'existència de "dubtes raonables que estigués implicat en una activitat terrorista" o de "semblar capaç de fer estavellar un avió". El mateix candidat socialista a les presidencials, François Hollande, ha parlat "d'errors" en la vigilància de Merah.
4. Com és que un dels cossos policials d'elit més forts d'Europa no va ser capaç d'atrapar viu un sol home atrinxerat a casa seva i que no volia suïcidar-se? Diversos experts han criticat, des d'un punt de vista tècnic, com es va desenvolupar l'operació d'assalt a l'apartament de Merah. L'excap del Grup d'Internvenció de la Gendarmeria Nacional (CIGN), Christian Proteau, va criticar que l'operació es fes "sense un esquema tàctic precís" i es va mostrar sorprès que els agents fessin servir granades de so enlloc de gasos lacrimògens per obligar el sospitós a sortir del pis. Longuet ha reconegut aquest divendres que caldrà "extreure'n lliçons".
5. Per què va fracassar el primer assalt? Els experts coincideixen en la importància del factor sorpresa en una operació d'aquest tipus. No s'ha explicat per què l'assalt a la casa del sospitós per les forces especials, que es va fer a les tres de la matinada de dimecres i sense desallotjar els veïns per evitar posar en alerta Merah, va degenerar en un setge de 32 hores, que només va acabar amb la mort del terrorista.
6. Mohamed Merah tenia còmplices? L'home que es confessa l'autor de les morts de tres soldats i quatre persones al davant d'una escola jueva de Tolosa disposava de diverses armes i havia viatjat al Pakistan i a l'Afganistan, però no disposava de mitjans econòmics propis. Els experts debaten sobre si era un "llop solitari" o si tenia còmplices i algun tipus d'infraestructura. El seu germà, sota custòdia policial juntament amb la mare i la cunyada del mort, era conegut per les seves idees jihadistes.
7. Què feia el ministre de l'Interior a Tolosa? Claude Géant va estar des de l'inici de l'operació a Tolosa fent declaracions contínuament als mitjans de comunicació. La candidata ecologista a les presidencials, Eva Joly, ha criticat que qui havia d'haver estat al comandament de l'operatiu era un jutge.
8. Què ha passat amb els vídeos dels assassinats? La policia ha confirmat que Merah va enregistrar en vídeo els assassinats dels soldats i de l'escola. Els agents han pogut veure els enregistraments perquè Merah va indicar al negociador on es trobava la càmera que havia fet servir i les gravacions. També han confirmat que els va arribar a penjar a internet, però fins ara les imatges no s'han fet públiques.