Premi Nobel de la pau 2024: quan s'entrega i com seguir-lo

El Nobel de l’any passat va estar dedicat a la lluita de les dones a l'Iran

ARA
03/10/2024
2 min

El Comitè Noruec del Nobel anunciarà el divendres 11 d’octubre l’esperat guanyador (o guanyadors) del premi Nobel de la pau 2024. Serà a partir a les 11 h del matí, hora catalana. Aquest és l'únic guardó que es fa públic a Oslo, la resta s'anuncien a Estocolm perquè els entrega la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia.

El Nobel de l’any passat va estar dedicat a la lluita de les dones a l'Iran. Concedint el guardó a l'activista empresonada Narges Mohammadi "per la seva lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran", el Comitè Noruec va denunciar la brutal repressió de Teheran contra la revolta social desfermada al país l'any passat després de la mort de la jove kurda Mahsa Amini. Amb el lema de revolta "dona, vida, llibertat", es va inaugurar la presentació del premi. "Aquesta lluita arreu de l'Iran ha estat resposta amb persecució, presó, tortura i fins i tot la mort", va denunciar la cap del Comitè Noruec del Nobel, Berit Reiss-Andersen. 

El guardó està dotat amb 11 milions de corones sueques (uns 934.243 euros), seguint les directrius que el creador del premi, Alfred Nobel, va deixar per escrit el 1895, un any abans de la seva mort. En aquell moment va establir el premi en 31 milions de corones sueques, xifra que ha anat evolucionant segons la fluctuació del valor de la moneda. El primer Nobel de la pau es va concedir el 1901 a Henry Dunant i Frédéric Passy, als quals se'ls va reconèixer la seva lluita contra la guerra. El primer va voler limitar el patiment de les víctimes mitjançant l’acció humanitària amb la creació de la Creu Roja, i el segon va ser un gran promotor del corrent pacifista. Altres personalitats que han rebut el premi Nobel de la pau al llarg dels anys són Theodore Roosevelt (1906), Martin Luther King, Jr. (1964), Mikhaïl Gorbatxov (1990), Nelson Mandela (1994), Barack Obama (2009) i Malala Yousafzai (2014). 

stats