Raphael Minder sobre el procés català: "En un divorci, un no sempre sap per què se separa"
'Politico' parla del referèndum de Catalunya i es pregunta "Com arribem fins aquí?"
BarcelonaA cinc dies de l'1-O, els mitjans internacionals miren cap a casa nostra i es paren a analitzar el conflicte que viu Catalunya. Aquestes són algunes de les publicacions més rellevants:
Politico
"Referèndum de Catalunya: com arribem fins aquí?"
La revista 'Politico' publica una llarga cronologia sobre el conflicte català que es remunta a l'any 2003 amb la proposta de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i que culmina amb la macrooperació policial contra l'1-O del 20 de setembre. El mitjà explica que l'1-O és el punt culminant d'una llarga batalla entre Barcelona i Madrid i subratlla que Mariano Rajoy assegura que farà el que calgui per aturar la votació.
BBC
"Referèndum de Catalunya: la regió vol abandonar Espanya?"
La cadena britànica es para a analitzar el moviment independentista i destaca els fets més rellevants que han portat Catalunya fins a l'1-O. A part de fer aquest recorregut cronològic, però, també incorpora diversos vídeos amb l'opinió de catalans a favor i en contra de la independència i intenta respondre a algunes preguntes, com la validesa dels resultats del referèndum.
Libération
"Catalunya-Espanya: 'En un divorci, un no sempre sap per què se separa'"
El rotatiu francès entrevista el corresponsal del 'New York Times' a Espanya i Portugal des del 2010, Raphael Minder, que ha escrit el llibre 'La lluita per Catalunya'. El periodista fa diverses reflexions sobre els inicis del procés i l'augment de suports a favor de la independència. Per exemple, assegura que "en un divorci, un no sempre sap per què se separa i, igual que la parella és incapaç d'explicar les raons de la separació però està determinada a tirar-la endavant, també a Catalunya moltes persones no saben donar arguments racionals a favor de la ruptura, però es mostren disgustades per la resposta de Madrid".
Le Monde
"Referèndum a Catalunya: 'Madrid utilitzarà totes les armes legals'"
El mitjà de referència francès publica una entrevista a Roberto Bermudez de Castro, secretari d'estat d'Administracions Territorials, que sosté que l'1-O "no és un referèndum, sinó una altra cosa". El polític justifica l'actuació de l'Estat amb la següent afirmació:"Quan un grup de persones burla les normes democràtiques i les lleis que hem aprovat, l'estat de dret ha de defensar-se". I explica que ens trobem en un punt "del qual és difícil sortir, ja que des del principi l'objectiu dels catalans ha sigut la ruptura".
Spiegel Online
"La justícia amenaça el líder separatista amb presó"
El portal alemany es fa ressò de les possibles conseqüències de l'1-O per a Puigdemont i fa un repàs dels últims esdeveniments al voltant del Procés, com les detencions d'alts càrrecs o la confiscació de cartells o paperetes. 'Spiegel Online' sosté que "Catalunya busca la independència per guanyar en autonomia, adquirir més poder polític i revertir la situació econòmica".