Preocupació a Brussel·les per l'entrada d'espies russos per Hongria

Orbán flexibilitza els visats als ciutadans de Rússia i els facilitarà l'entrada a territori europeu sense controls de seguretat

El primer ministre hongarès Viktor Orban i el president rus Vladimir Putin en una trobada a Moscou aquest juliol.
3 min

BarcelonaEl president del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, ha enviat aquest dimarts una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, alertant que la flexibilització de visats a Hongria per a ciutadans russos podria crear “greus llacunes per a les activitats d'espionatge”. La iniciativa podria, “potencialment, permetre que un gran nombre de russos entrin a Hongria amb una supervisió mínima, cosa que suposa un greu risc per a la seguretat nacional”, ha sentenciat el líder popular.

L'avís de Weber arriba després que, a principis de juliol, Hongria ampliés els països que es podrien acollir a un sistema de visat ràpid que permet l'entrada de ciutadans al país sense controls de seguretat ni altres restriccions. La reforma del president d'Hongria, Viktor Orbán, permetrà a nacionals russos i bielorussos adquirir la Targeta Nacional i, els ciutadans que l'obtinguin, podran desplaçar-se lliurement a altres països de la Unió Europea. Fins ara només Sèrbia i Ucraïna podien optar a aquest permís, però amb la reforma també estarà disponible per als ciutadans de Rússia, Bielorússia, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia del Nord, Montenegro i Moldàvia.

Arran de la invasió russa d'Ucraïna, la Unió Europea va decidir restringir –o limitar molt– els visats a ciutadans russos, com a part de les sancions contra Moscou. La decisió de Budapest va en contra, com de costum, a les polítiques conjuntes que es marquen des de Brussel·les.

“Aquesta política podria facilitar que els russos es moguin per l'espai Schengen (sense fronteres), evitant les restriccions exigides per la llei de la UE”, ha assegurat Weber, que ha fet una crida als líders europeus “a adoptar les mesures més estrictes per protegir immediatament la integritat de l'espai Schengen”. En la seva carta, el líder popular ha demanat a Michel que es tracti la qüestió a la pròxima cimera de líders europeus que se celebrarà a l'octubre. Tal com marca la legislació europea, tot i que les persones residents fora del bloc comunitari han de demanar un visat per poder viatjar lliurement per l'espai Schengen, els governs nacionals tenen dret a gestionar els seus propis sistemes d'immigració i permisos de treball.

Anitta Hipper, portaveu de la Comissió Europea, ha dit que la seva posició sobre la política "és que Rússia és una amenaça per a la seguretat de la UE i, per tant, tots els instruments pel que fa a la unió i dels estats membres han de garantir la seguretat de la Unió i també tenir en compte la seguretat de l'espai Schengen". En aquesta línia, Hipper ha assegurat que la Comissió es posarà en contacte amb Budapest “per aclarir l'abast d'aquesta mesura i si entra o no sota les competències de les normes de la UE”.

Tensions creixents entre Hongria i la UE

El moviment de Brussel·les és un episodi més en les creixents tensions entre la UE i Hongria, que actualment encapçala la presidència rotativa del Consell de la Unió Europea i que en els últims mesos no ha amagat les seves simpaties per Rússia. De fet, el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ha criticat en diverses ocasions el suport militar a Ucraïna. El primer ministre hongarès, tan bon punt va iniciar la presidència hongaresa de la UE, va començar el que ha qualificat de “missió per la pau” i va visitar Zelenski i Putin, en un clar desafiament a les postures de Brussel·les.

Aquella visita a Moscou va despertar les crítiques dels dirigents europeus, que van recordar que Orbán no podia parlar en nom del bloc europeu. En resposta a aquestes iniciatives, alguns països europeus han volgut mostrar el seu malestar i Brussel·les va anunciar que no enviaria cap comissari a les trobades ministerials organitzades per Hongria.

stats