El president del Sudan del Sud es va fer pipí a sobre i ara set periodistes són a la presó
Les detencions han posat sobre la taula els límits de la llibertat d’expressió al país més jove del món
Dakar (Senegal)És allà per inaugurar una carretera. L’ocasió és solemne, i hi ha una banda que fa l’acompanyament musical. Els polítics es posen la mà al pit i els militars, ferms i amb uniforme, fan una salutació. És en aquell moment quan l’orina comença a regalimar-li pantaló avall. El color gris del camal es va enfosquint a causa de la humitat. Per sort, el protagonista porta mascareta i no se li veu la cara. Per si hi havia algun dubte de què estava passant, el líquid comença a tacar el terra. Un dels militars s'ho mira, estranyat, des de la seva dreta. Ja no se’n pot amagar. Per acabar de confirmar les sospites, l'incontinent dona un cop d'ull a terra. La càmera deixa d’enfocar-lo, però ja és massa tard.
Podria ser una anècdota sense cap mena de recorregut, però el protagonista és el president del Sudan del Sud, Salva Kiir, de 71 anys. Al cap de poques hores es filtra el vídeo, que es fa viral arreu del país i del món.
Dies després de la difusió del vídeo –les imatges es van enregistrar el 15 de desembre passat– arriben les detencions dels periodistes de la televisió nacional, acusats d’haver-lo difós. Tots sis estan detinguts des de principis d'aquest mes de gener. I dilluns passat les autoritats del país van detenir-ne un setè, segons ha explicat a l’ARA Oyet Patrick Charles, president del Sindicat de Periodistes del Sudan del Sud.
Les detencions han posat sobre la taula els límits de la llibertat d’expressió al país més jove del món, que va aconseguir la seva independència tot just l’any 2011.
Salva Kiir, l’únic president que ha tingut el Sudan del Sud, és reincident en la persecució de periodistes. L’any 2015 va dir que la llibertat de premsa no significava “treballar contra el teu país”, i que si algú no era conscient que “el país havia matat a gent” l'hi demostrarien algun dia. Tres dies després el periodista Peter Moi va ser assassinat a trets.
El Sudan del Sud va aconseguir la independència després de cinquanta anys de guerra intermitent amb el Sudan i, poc després d’aconseguir la llibertat, va patir una guerra civil. El conflicte va enfrontar el president amb el seu vicepresident, Riek Machar. Després de set anys de conflicte i 400.000 morts, un pacte va servir per tornar al punt de partida: Salva Kiir, president; Riek Machar, vicepresident.
La seva economia depèn pràcticament per complet dels ingressos obtinguts de l’exportació de petroli. Al país hi ha molt pocs mitjans de comunicació, i els que existeixen hi són precisament per la seva proximitat amb el poder. Els salaris són, en el millor, millor dels casos, de mil euros al mes. En el cas dels periodistes detinguts, segons explica Charles, no arriben als 50 euros mensuals.
Les barreres per crear un mitjà són econòmiques i burocràtiques: “T’has de registrar al ministeri de Justícia com a empresa, has de tenir un certificat, una llicència de l’estat, una altra de l’autoritat reguladora de mitjans, fer una llista de la gent que treballarà amb tu dient quina posició ocuparan... Per tenir una emissora de ràdio has de pagar 25.000 dòlars a l’any, i per una ràdio comunitària són 5.000 dòlars anuals”, lamenta.
Dues setmanes sense advocat
“Al Sudan del Sud la llei diu que, un cop ets detingut, has de passar a disposició judicial en 24 hores, però ells fa més de dues setmanes que estan empresonats”, diu el periodista. El sindicat té un advocat que voldria parlar amb els periodistes, que encara no han pogut preparar la seva defensa. El ministre d’Informació del Sudan del Sud, Michael Makuei, malgrat atendre l'ARA en un primer moment, ha evitat respondre per què els periodistes han estat detinguts.
Al país, el vídeo va generar dos corrents d’opinió. El primer considera errònia la filtració, i que aquest acte ha estat poc professional. El material afecta la salut del president i no hauria d’haver anat més enllà. El segon considera que els periodistes han de ser lliures per publicar el que vulguin. Després de circular per les xarxes dels usuaris del Sudan del Sud durant uns dies, el tema ja havia desaparegut completament, però la detenció del setè periodista “ha fet reflotar de nou la qüestió”, conclou Charles.