La presidenta de l'Eurocambra condemna la salutació nazi del ponent del suplicatori de Puigdemont

L'ultraconservador búlgar va aixecar el braç dret a l'abandonar l'hemicicle però assegura que era només un gest de disculpa

Captura de pantalla del moment en què l'eurodiputat Angel Dzhambazki fa la polèmica salutació
2 min

Brussel·lesL'última polèmica a l'Eurocambra té el ponent del suplicatori de l'europarlamentari Carles Puigdemont com a protagonista. L'eurodiputat ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki va aixecar el braç dret a l'abandonar l'hemicicle, com és propi de la salutació feixista i nazi, i ha provocat un reguitzell de crítiques i condemnes dels principals grups de la cambra i de la mateixa presidenta, Roberta Metsola. Dzhambazki ha dit que es tractava d'una disculpa perquè abandonava l'hemicicle: "Demano perdó si la meva salutació innocent, que pretenia ser una disculpa, ha insultat algú, però això és un cas greu de reducció a l'absurd", va piular.

Les reaccions davant del gest van ser immediates. La delegació liberal francesa a l'Eurocambra va publicar el vídeo a les xarxes socials i va demanar una resposta de la institució, i tot seguit altres veus com el mateix líder dels conservadors, Manfred Weber, van sumar-se a les piulades de condemna. La polèmica salutació es va produir, a més, durant el debat sobre el respecte a l'estat de dret després que dimecres el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avalés el mecanisme que permetrà castigar els socis europeus que vulneren valors fonamentals com ara la independència judicial o el respecte a la separació de poders. El cas el van portar als tribunals Hongria i Polònia, que són els països contra els quals la Comissió Europea té previst activar aquest mecanisme.

Durant el debat, Dzhambazki va qualificar la sentència "d'abominació" i va posicionar-se al costat d'Hongria i Polònia: "No hi ha persona sana que cregui que Hongria i Polònia no respecten l'estat de dret. En comptes d'això s'utilitza com una arma en contra dels estats nació que menyspreeu", va etzibar durant el debat, en què a més va clamar per "una llarga vida a Orbán, Fidesz, Kaczyński, Bulgària i el nostre estat nació".

La recentment nomenada presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, va condemnar ràpidament el gest: "M'ofèn a mi i a tothom a Europa. Som representants de tot el que s'oposa a aquest gest. Som la casa de la democràcia. Aquest gest és del capítol més fosc de la nostra història i és on ha de quedar-se", va piular.

Dzhambazki, que va ser el ponent encarregat de redactar l'informe del suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que va considerar que calia retirar-los la immunitat, podria enfrontar-se ara a sancions. Tal com recull Efe, la presidenta Metsola demanarà explicacions per escrit al parlamentari, que ja va ser castigat anteriorment per un episodi racista amb altres eurodiputats. Entre les sancions possibles hi ha la pèrdua del dret a les dietes durant trenta dies o la suspensió temporal durant un mes de les seves activitats al Parlament. També se li podria prohibir representar la institució durant un màxim d'un any. Per ara, però, el búlgar ha assegurat que exigirà que se li demanin disculpes per una acusació "absurda": "El que va passar va tenir lloc només al cervell ansiós d'alguns col·legues. S'inventen coses i veuen fantasmes on no n'hi ha", ha dit en declaracions a la televisió búlgara bTV.

stats