Primera mort a la regió de Moscou per un atac ucraïnès

Els quatre aeroports que serveixen a la capital han hagut de suspendre les seves operacions per unes hores

ARA
3 min
Un home passa per davant de l'edifici danyat arran d'un  atac d'un dron a Ramenskoye, regió de Moscou, Rússia, el 10 de setembre de 2024

BarcelonaLes autoritats russes han confirmat aquest dimarts la mort d'una dona de 46 anys arran d'un atac massiu amb drons llançat per Ucraïna durant aquesta matinada. Es tractaria de la primera víctima mortal a la regió de la capital arran d'una acció militar de Kíiv sobre Moscou. El Kremlin assegura, al seu torn, que ha abatut 144 enginys no tripulats, però almenys un ha impactat contra un edifici residencial de la ciutat de Ramenskoye, a cinquanta-un quilòmetres al sud-est de la capital.

Tot i que es tracta d’un dels atacs més grans amb drons provinents des d’Ucraïna i el primer que ocasiona una víctima mortal a la regió de Moscou –un fet del tot simbòlic–, el Kremlin insisteix que la situació està sota control. S’especula, però, que Rússia vulgui contestar Ucraïna amb especial contundència, intensificant els bombardejos diaris que tenen lloc des de l’inici de la invasió.

Ucraïna no ha confirmat l'acció, però el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat en la seva trobada diària amb la premsa que l'atac demostrava que Ucraïna és l'enemic de Rússia. Per tant, "una vegada més ha quedat demostrada la necessitat que Rússia continuï la guerra", ha reblat. I, a continuació, ha afegit: "Hem de continuar l'operació militar per protegir-nos d'aquest règim". Les declaracions de Peskov, com les de tots els portaveus de Vladímir Putin, obvien qui va iniciar la guerra, el febrer del 2022, amb una invasió que havia tingut un pròleg amb l'ocupació també il·legal de la península de Crimea l'any 2014.

El governador de la província, Andrei Vorobiov, ha informat també que s'han incendiat diversos pisos en dos blocs d'apartaments de gran alçada. A més de la dona morta, tres persones han resultat ferides i 43 més han hagut de ser evacuades a centres d'allotjament temporals.

Pisos danyats després d'un presumpte atac d'un dron ucraïnès.

A conseqüència de l'onada de drons ucraïnesos sobre Moscou, els quatre aeroports que serveixen la ciutat s'han vist afectats durant les primeres hores del matí i s'han hagut de suspendre més de 30 vols nacionals i internacionals. L'autoritat d'aviació de Rússia, Rosaviatsia, però, ha confirmat a través del seu canal de Telegram que les instal·lacions de Domodedovo, Jukovski i Vnúkovo ja han pogut reprendre les operacions.

En els dos anys i mig d'invasió a gran escala, Ucraïna ha desenvolupat la seva indústria de drons, unes armes de baix cost que li permeten atacar les infraestructures militars, energètiques i de transport russes, malgrat la superioritat militar de Moscou.

Moviments al front

Per la seva banda Kíiv ha assegurat que en les últimes 24 hores els atacs russos han deixat quatre ucraïnesos morts i una vintena de ferits en diverses regions i que les defenses antiaèries han abatut 38 drons russos del tipus Shahed, que són de fabricació iraniana. Moscou també hauria llançat un míssil balístic Iskander des de la península de Crimea. A la regió de Txerkasi, al centre d'Ucraïna, diverses cases i empreses també han quedat afectades per la caiguda de les restes dels drons abatuts. A la regió de Dnipropetrovsk ha mort una noia de 16 anys i tres persones més han quedat ferides en un bombardeig rus. I a la regió de Donetsk, sota ocupació russa, hi ha hagut tres morts més. 

Aquest nou intercanvi de foc entre els dos bàndols arriba en un moment clau de la lluita al front de l'est, quan Moscou reclama guanys a l'est d'Ucraïna. De fet, en els dos darrers dies el Kremlin ha assegurat que les seves forces havien capturat Memryk i Novohrodivka, dos pobles que es troben a 24 i 10 km de la ciutat clau de Pokrovsk. En aquest sentit, i encara que Kíív no ho ha confirmat, la BBC ha informat en les darreres hores que les forces ucraïneses s'havien retirat de Novohrodivka.

 

stats