Els primers nomenaments de Trump anticipen un govern més extremista
Un supremacista blanc, un "tsar fronterer" i una congressista crítica amb l'ONU són una declaració d'intencions de cara a la futura presidència
WashingtonUn supremacista blanc com a assessor de polítiques, un "tsar fronterer" per regular l'entrada de migrants al mur i una congressista proisraeliana i crítica amb l'ONU com a ambaixadora dels Estats Units a l'organisme. L'administració entrant de Donald Trump comença a agafar forma sota el degoteig de noms confirmats i que dibuixen una presidència molt més conservadora i extremista. Trump està complint amb la seva paraula i s'està envoltant de figures lleials, alineades amb la seva visió, que executaran tot el que ordeni.
Els nous noms que s'incorporaran al nou govern de Trump són: Stephen Miller, Thomas D. Homan i Elise Stefanik. Miller serà assessor de polítiques, un paper que ja havia assumit de manera informal durant tot aquest temps. La idea de “la deportació massiva” amb la qual Trump s'ha omplert la boca tota la campanya hauria estat mèrit de Miller. Durant la primera presidència del republicà ja va estar a la Casa Blanca com a conseller de polítiques migratòries i va ser una figura central per a moltes de les seves mesures, com la de separar les famílies migrants a la frontera.
El novembre del 2019 es va descobrir que Miller havia estat pressionant la web Breitbart per publicar articles en els quals es promovia el supremacisme blanc. Malgrat l'escàndol, Miller no va caure en desgràcia llavors i ara tornarà a la Casa Blanca. Aquest dilluns el vicepresident electe J.D. Vance felicitava Miller, a qui considera un fitxatge "fantàstic".
L'artífex de separar famílies migrants
Trump ha elegit un altre soldat lleial del seu antic govern perquè sigui el seu "tsar fronterer", tal com ha anunciat ell. El retorn de Thomas D. Homan per gestionar la frontera confirma la voluntat de Trump d'anar fins al final amb les seves promeses sobre el mur i les deportacions. Sota l'administració Trump, Homan va ser un dels artífexs de la política que separava famílies migrants a la frontera. Més de 5.500 menors van ser separats dels seus pares a la frontera amb Mèxic sota la seva política de "Tolerància Zero".
"Thomas Homan estarà a càrrec de tota la deportació d'estrangers il·legals de tornada al seu país d'origen", ha escrit Trump al seu perfil de Truth Social, que considera que "no hi ha ningú millor per vigilar i controlar les nostres fronteres".
Homan és un exagent de la Patrulla Fronterera i ja havia treballat sota sis presidències. Durant el mandat d'Obama va ser el director executiu associat del Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE, en anglès), i va ser durant aquella època que l'ICE va dur a terme un nombre de deportacions rècord.
Hores abans que Trump n'anunciés el fitxatge, Homan explicava a la cadena Fox com serien les deportacions massives que tant ha promès el republicà i assegurava que seria una "operació ben dirigida i planificada, duta a terme pels homes de l'ICE". Tres setmanes abans de les eleccions, Tim Doherty, un dels voluntaris que treballa amb els migrants a la frontera d'Arizona, explicava el cas d'un home a Tucson que havia denunciat a la policia el seu veí, que era una persona migrant, pel fet de no tenir els papers en regla. "Aquest tipus de situacions augmentaran amb l'arribada al poder de Trump, no en tinc cap dubte", explicava Doherty. Les organitzacions humanitàries que ajuden les persones migrants al llarg de la frontera amb Mèxic ja es preparaven per a un enduriment de les polítiques migratòries guanyés Trump o guanyés Kamala Harris.
Premis a la lleialtat
L'ascens d'Elise Stefanik com a ambaixadora dels Estats Units a l'ONU és un altre exemple de com Trump premia la lleialtat. La congressista de Nova York va deixar de ser una moderada dins del Partit Republicà per convertir-se en una de les grans defensores de Trump. Va ser una de les persones que va donar suport al seu retorn abans que el mateix magnat decidís tornar a presentar-se com a candidat per a les eleccions d'aquest any. Encara que es va guanyar l'aprovació de Trump quan va fer caure a la rectora de la Universitat Harvard, Claudine Gay, per les protestes propalestines als campus.
Stefanik, que des del 2021 presideix la Conferència Republicana de la Cambra dels Representants, forma part del Comitè d'Educació i Treball que ha fet retre comptes a molts dels rectors de les universitats on la passada primavera va haver-hi acampades contra la guerra de Gaza. A banda de Gay, l'òrgan també ha propiciat la dimissió de la rectora de la Universitat de Pensilvània i la de Columbia, que just va presentar la renúncia a l'inici del curs universitari.
El marcat perfil proisraelià de Stefanik és una mostra del compromís de Trump de cara a Israel i la seva voluntat de tancar files amb Tel-Aviv davant d’una comunitat internacional cada cop més crítica amb la massacre de Gaza. Tot i això, no suposarà un gran canvi respecte al paper que han jugat els EUAa l’ONU sobre el conflicte palestí. L’administració de Joe Biden ha estat una de les més proisraelianes i deixa per al record haver vetat tres cops una resolució per a un alto el foc a Gaza i haver impedit que Palestina es convertís en un membre de ple dret a l'ONU.