La princesa Latifa, que havia estat segrestada pel seu pare, apareix a Madrid
Unes fotografies d'Instagram semblen demostrar un cert grau de llibertat per a la filla del xeic de Dubai
BarcelonaLa princesa Xeikha Latifa, de qui es va denunciar que havia sigut segrestada pel seu pare, el xeic Mohammed bin Raixid al-Maktum, governador de Dubai, ha aparegut en una fotografia a Instagram en què se la veu a l'aeroport de Barajas, a Madrid. Segons sembla, estaria de vacances. Després de publicar vídeos denunciant que estava privada de llibertat, la fotografia ha generat sorpresa. Un dels advocats que van fer campanya per la seva llibertat ha declarat que es tracta d'una prova que s'estan aconseguint avenços en la seva situació. "Estem contents de veure que Latifa té, aparentment, un passaport. Que viatja i gaudeix d'un grau de llibertat creixent. Són passos molt positius", deia David Haigh, el cofundador de la campanya Free Latifa.
"També puc confirmar que diversos equips de la campanya han sigut contactats directament per Latifa", ha explicat l'advocat, que ha refusat donar més detalls de la conversa. És la primera vegada que s'obté una fotografia de la princesa fora dels Emirats Àrabs Units. No s'ha pogut verificar si Latifa té, efectivament, llibertat de moviment, ja que ni el ministeri d'Afers Exteriors dels Emirats Àrabs Units ni l'Oficina de Mitjans del govern de Dubai no han donat cap explicació ni resposta als mitjans de comunicació.
La imatge s'ha publicat al compte de Sioned Taylos, professora britànica d'una escola pública de Dubai, i mostra les dues dones amb mascareta dins d'un aeroport al costat d'una gran maleta. La frase que acompanya la publicació és la següent: "Unes bones vacances europees amb Latifa. Ens divertim explorant!" El mes passat, al mateix compte es van publicar fotografies de Latifa davant d'un cinema i un restaurant en un centre comercial de Dubai.
Una font pròxima als advocats de Latifa ha explicat a l'agència Reuters que encara hi ha molts dubtes sobre el nivell efectiu de llibertat de Latifa i que no es descarta que sigui obligada a tornar a Dubai. El març passat, un jutge de l'alt tribunal de Londres va dictaminar que, efectivament, el xeic Mohammed, vicepresident i primer ministre dels Emirats Àrabs Units, havia ordenat el segrest de Latifa i de la seva germana gran Xamsa.
Diversos intents de fugida fallits
El jutge Andrew McFarlane va explicar que va considerar una prova definitiva del segrest el fet que el 2018 la princesa havia aconseguit fugir de l'Emirat en el que era el seu segon intent d'escapar. Amb l'ajuda d'un amic havia marxat en barca, però quan era prop de la costa Índia de Malabar forces de seguretat del país la van capturar i la van obligar a tornar. El xeic havia ordenat segrestar Latifa mentre estigués encara en aigües internacionals i portar-la de nou a l'Emirat.
Al febrer la BBC va emetre un missatge de vídeo gravat en secret per la mateixa princesa en què deia que estava retinguda a casa, que no tenia accés a ajuda mèdica ni legal i que estava custodiada per la policia. Aquests missatges van provocar que experts en drets humans de l'ONU exigissin que l'estat del Golf aportés "proves de vida" i alliberés Latifa.
Després de la publicació del vídeo, l'ambaixada dels Emirats Àrabs Units a Londres va emetre un comunicat en què informava que la seva família i els seus professionals mèdics atenien Latifa a casa i que tornaria a la "vida pública en el moment adequat".
La germana de Latifa, Xamsa, va fugir l'any 2000 de la seva família i va marxar al Regne Unit, però la van segrestar pels carrers de Cambridge i la van retornar a Dubai en un avió privat. Al febrer es va entregar una carta de Latifa a la policia britànica per instar-los a investigar el segrest de la seva germana.
La campanya d'alliberació de Latifa deixarà d'estar activa durant un temps, tal com ha anunciat el seu cofundador, fins que es puguin tenir més detalls de la situació actual en què viu.