Europa de l'Est

Les protestes a Geòrgia forcen la retirada de la llei que volia controlar mitjans i ONGs

La Unió Europea havia advertit que la norma d'agents estrangers allunyava el país del bloc comunitari

Manifestants pro europeus, davant del parlament de Tibilisi, la nit d'aquest dimarts.
09/03/2023
2 min

BarcelonaLes protestes massives a Geòrgia han fet efecte i el polèmic projecte de llei sobre agents estrangers, que limitava el paper de mitjans de comunicació i organitzacions no governamentals, no tirarà endavant. La norma, inspirada en la que existeix a Rússia amb el mateix nom i que ja havia estat aprovada en primera lectura al Parlament del país, ha estat retirada "sense condicions" arran de l'esclat de violència als carrers de Tbilisi, sumat a les crítiques de la Unió Europea. "Abans que res hem de cuidar la pau, la tranquil·litat i el desenvolupament econòmic de Geòrgia, l'avenç de Geòrgia en el camí de la integració europea. Per això, com a forces responsables, hem decidit retirar sense condicions el projecte de llei", han anunciat en una declaració conjunta el moviment Força del Poble i el partit governant, Somni Georgià. L'oposició, però, ja ha avisat que això no aturarà les protestes.

Les dues formacions promotores de la iniciativa han subratllat que la "màquina de la mentida" va confondre part de la societat, ja que al projecte de llei li van atribuir la "falsa etiqueta de rus" i va ser interpretat com una renúncia a la integració del país a Europa. La llei pretenia exigir que els mitjans i ONGs que rebin més del 20% de finançament estranger es registrin com a "agents d'influència estrangera". A Rússia, la norma amb el mateix nom s'utilitza sovint per tancar organitzacions i mitjans de comunicació que critiquen el govern. La Unió Europea ja havia advertit que l'adopció del projecte de llei perjudicaria les perspectives georgianes d'ingressar algun dia al bloc comunitari, tal com el país va sol·licitar el març de l'any passat.

L'oposició continua en peu de guerra

L'oposició al país ha deixat clar que, tot i l'anunci d'aquest dijous, continuarà amb les accions de protesta. "No ens creiem a Somni Georgià. Que expliqui com retira jurídicament el projecte. Per ara el procediment és nebulós", ha dit en roda de premsa Tsotné Koberidze, dirigent del partit Guircham. Aquest mateix vespre, a les 19 hores, s'ha convocat una nova manifestació a l'avinguda Rusaveli, la principal a Tibilisi, on també es demanarà l'alliberament de tots els detinguts els últims dies. "Continuarem les protestes fins que Geòrgia adopti un rumb prooccidental garantit", ha dit Koberidze. La representació de la Unió Europea a Geòrgia, al seu torn, ha celebrat la retirada del polèmic projecte de llei i ha instat "tots els líders polítics a reprendre de manera constructiva i inclusiva les reformes proeuropees".

Les formacions promotores, al seu torn, han anunciat que iniciaran una campanya per "explicar la veritat" a l'opinió pública. En el seu comunicat, a més, han denunciat que les "forces radicals" van aconseguir involucrar en "accions il·legals" part de la joventut durant les protestes i han lloat l'actuació dels "policies herois" per fer-hi front. Segons el ministeri de l'Interior de Geòrgia, més de 130 persones van ser detingudes a Tbilisi en les mobilitzacions, durament reprimides amb gasos lacrimògens i canons d'aigua. Els xocs, que també haurien deixat 60 agents ferits, encara duraven aquesta matinada, quan efectius antiavalots han desmantellat barricades a l'avinguda Rustaveli, la principal de la ciutat, i manifestants han cremat dos automòbils, un dels quals policial.

stats