Internacional04/08/2020

Tests en aeroports i estacions d'Alemanya per als procedents de zones de risc

Qui no es faci el test haurà de passar una quarantena de dues setmanes

Gemma Terés
i Gemma Terés

BerlínAlemanya incrementa els esforços per evitar l'entrada al país de positius per covid-19. El govern d'Angela Merkel ha subratllat en vermell 130 països de fora de la Unió Europea –entre els quals els Estats Units, el Brasil, Xile, Egipte, Ucraïna, l'Índia i algunes regions de Turquia–, més Luxemburg i també les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó i Navarra com a zones de risc. Des d'aquesta setmana, doncs, els ciutadans que arribin procedents d'aquests indrets estan obligats a fer-se un test diagnòstic del nou coronavirus. L'alternativa és clara: qui no es faci el test està obligat a quedar-se en quarantena durant quinze dies. En canvi, els que se'l facin i donin negatiu no hauran de passar dues setmanes confinats per precaució. Aquesta mesura, vigent ja als aeroports que han reactivat l'activitat durant les últimes setmanes, també estarà disponible en algunes estacions de trens i autobusos que rebin trajectes internacionals.

Dos exemples són l'estació central de trens de Munic o l'estació central d'autobusos de Berlín, on precisament aquest dimarts hi arribava un autobús procedent de Sèrbia, un país que està en el llistat de risc. El passatge automàticament era redireccionat cap a la zona habilitada per als tests. El procediment, que dura entre 15 i 20 minuts, és gairebé mecànic: es fa el test ràpid –nas i boca– i, un cop fet, cada passatger ha d'aïllar-se fins a rebre els resultats entre 24 i 48 hores després.

Cargando
No hay anuncios

De moment sembla que el mecanisme funciona, almenys a l'estació central d'autobusos de Berlín. "Em sembla molt bé que se'ns hagi de fer el test: així protegeixo el meu fill", explica la Marija, que acaba d'arribar de Belgrad. "El procediment és realment molt ràpid: palet i cap a casa a esperar el resultat", explica el Damir, un altre passatger del mateix autobús procedent de la capital de Sèrbia. A més a més, a tot Alemanya hi ha en funcionament una aplicació específica per al covid-19, que es manté activa a través del Bluetooth del telèfon mòbil. Qui se la descarregui pot rebre els resultats del test directament a l'aplicació.

Dubtes als aeroports

Menys ordenat és, en canvi, el funcionament dels tests als aeroports alemanys, que a partir d'aquesta setmana estan obligats a tenir un punt de control per a persones provinents d'aquestes zones vermelles. A l'aeroport berlinès de Tegel, per exemple, alguns avions aterren a la terminal C, però llavors els passatgers han de travessar l'aeroport a peu fins a la terminal A per fer-se el test. Alguns, pel camí, agafen el taxi i marxen cap a casa, suposadament a tancar-se en quarantena.

Cargando
No hay anuncios

Tant a les estacions com als aeroports, aquests punts de control estan oberts entre les set del matí i les onze de la nit. Si s'arriba més tard o, per exemple, s'accedeix a Alemanya en cotxe, el departament de Salut de cada regió federal ha publicat una llista centres i professionals mèdics disponibles per fer el test de manera gratuïta –els costos de totes aquestes proves els paga l'estat alemany–: és obligatori fer-se'l durant les 72 hores després d'arribar.

L'Andreu Escudero va arribar aquesta setmana procedent de Catalunya amb un vol tard a la nit: “El més difícil va ser primer trobar la llista de metges, perquè el telèfon que em van donar a l'aeroport no funcionava. També va ser difícil trobar un metge que em fes el test, perquè o bé només eren pediatres, o estaven de vacances, o no havien rebut els tests", explica. Segons la delegació de la Generalitat a Alemanya, “des que l'Institut Robert Koch va declarar Catalunya zona de risc i el ministeri d'Exteriors alemany va pronunciar-se oficialment, les consultes ciutadanes han augmentat de manera considerable: principalment ens demanen com i on s'han de fer el test quan viatgen a Alemanya i qui el paga". L'utilitat de passar la prova és molta: a les escoles i en moltes empreses és obligatori presentar un certificat de test negatiu fet en les últimes 48 hores si es torna d'una zona de risc.

Cargando
No hay anuncios

Interrogants oberts a les escoles

Mentrestant, el futur de les escoles i la resta de centres educatius és un tema de debat al país. Ara per ara hi ha diversos interrogants. I un dels temes més comentats és sobre l'ús de la mascareta a classe. Encara no hi ha unanimitat entre els responsables d'ensenyament de les 16 regions federals sobre si cal o no que els alumnes portin mascareta sempre dins de l'escola. Berlín i Brandenburg, que comencen el nou curs escolar dilluns, són algunes de les regions que volen obligar a portar mascareta per anar al lavabo, al passadís i en espais comuns, però no dins de l'aula. Renània del Nord Westfàlia, la regió més poblada i una de les que més casos ha registrat, defensa l'obligatorietat de portar mascareta també durant la classe.