Internacional13/09/2024

Putin amenaça l'OTAN amb una guerra si permet a Kíiv fer servir míssils de llarg abast

L'advertència suposa una escalada més en la tensió entre Occident i Rússia

ARA
i ARA

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha volgut enviar un missatge clar abans de reunió de Starmer i Biden a la Casa Blanca. Si donen permís al govern d'Ucraïna per fer servir els seus míssils de llarg abast en territori rus, els ha dit, "significaria la participació directa de països de l'OTAN en la guerra d'Ucraïna" i davant d'això Rússia prendria les "decisions corresponents". Una amenaça en tota regla que Putin va fer en unes declaracions dijous i que el portaveu del Kremlin ha volgut refermar aquest divendres

"Si aquesta decisió es pren no significarà altra cosa que la participació directa dels països de l'OTAN, dels EUA i dels països europeus, a la guerra a Ucraïna. Això significarà que els països de l'OTAN, els EUA i els països europeus, combaten contra Rússia", va dir Putin dijous a la nit a la televisió pública, després d'intervenir en un fòrum cultural a Sant Petersburg. El president rus va anar més enllà encara i va insistir que aquesta decisió canviarà "la mateixa naturalesa del conflicte", en al·lusió que ja no es reduirà a una guerra entre els exèrcits rus i ucraïnès.

Cargando
No hay anuncios

Putin va argumentar que aquest tipus d'armament de llarg abast, ja siguin els ATCAMS o els Storm Shadow, només es pot llançar contra territori rus amb l'ajuda de les dades d'intel·ligència dels satèl·lits dels Estats Units i dels països de la UE, ja que l'exèrcit ucraïnès no disposa d'aquests satèl·lits. Putin creu que només el personal militar de l'aliança pot incorporar aquests míssils en operacions de vol.

"La declaració que va fer ahir el president Putin és molt important. És extremadament clara, sense ambigüitats i no permet lectures dobles. No tenim cap dubte que aquesta declaració ha arribat a aquells als quals estava destinada", ha deixat clar aquest divendres al matí el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Cargando
No hay anuncios

No és el primer cop, però, que Putin diu que els membres de l'OTAN ja estan participant directament a la guerra d'Ucraïna. El juny va denunciar la presència d'assessors i instructors de l'aliança a Ucraïna, i ja va dir que no creia que l'exèrcit ucraïnès pogués manejar els ATACMS o els Storm Shadow per si mateix.

Cargando
No hay anuncios

No és el primer cop, tampoc, que Putin amenaça l'OTAN per evitar que s'impliqui a la guerra. En el discurs del 22 de febrer de 2022 en què va anunciar l'inici del que el Kremlin encara anomena "operació militar especial (la invasió a gran escala d'Ucraïna), va alertar els que "sigui qui sigui que intenti posar-se en el nostre camí o amenaçar el nostre país i el nostre poble, ha de saber que Rússia respondrà immediatament... I les conseqüències seran com no heu vist en tota la vostra història". Des d'aleshores els aliats han enviat a Ucraïna -sempre tard i en quantitat insuficient per a Zelenski-, tancs, míssils i aquest estiu els caces F-16 de fabricació estatunidenca. El març passat, quan es va parlar d'enviar d'aquests avions de guerra, Putin va dir que el seu exèrcit els destruiria, però va aclarir que no tenia plans d'atacar directament Polònia, les repúbliques bàltiques o Txèquia, els països l'OTAN més exposats a l'amenaça russa. El president rus, doncs, ha apujat el to.

Putin no ha donat més pistes sobre com pensa respondre a l'ús d'armes de llarg abast occidentals en el seu territori. Però en una roda de premsa amb agències internacionals el juny havia traçat un pla. Va parlar de millorar els seus sistemes de defensa antiaèria per "destruir els seus míssils", i també va amenaçar d'enviar armes del mateix tipus als enemics d'Occident.

Cargando
No hay anuncios

Diplomàtics britànics expulsats

Però més enllà de les amenaces verbals, el Kremlin ha passat també a l'acció i ha revocat l'acreditació al seu país a sis diplomàtics britànics als quals acusa d'espionatge. El Regne Unit considera les acusacions "completament infundades" i assegura que és una represàlia per l'expulsió del Regne Unit de l'agregat de defensa rus i la retirada de l'estatus diplomàtic de diverses propietats russes efectuada el passat mes de maig.