Putin amenaça Occident amb "atacs llampec" si interfereixen a Ucraïna

Els soldats atrinxerats a la planta Azovstal de Mariúpol demanen una extracció com la de Dunkerque

Manifestació al centre de Kíiv per reclamar l'alliberament de la planta d'Azovstal a Mariúpol.
3 min

BarcelonaEl president de Rússia, Vladímir Putin, ha amenaçat aquest dimecres amb "atacs llampec" sobre qualsevol país occidental que "interfereixi" en el conflicte a Ucraïna i que "creï amenaces estratègiques inadmissibles per a Rússia". Ho ha dit davant del Consell de Parlamentaris a Sant Petersburg, on ha acusat Occident de voler dividir Rússia en diferents peces i d'haver empès Ucraïna a un conflicte amb Moscou. "Si algú intenta intervenir en els esdeveniments que estan en marxa des de l'exterior i crea amenaces estratègiques inacceptables per a nosaltres, han de saber que la nostra resposta serà ràpida i llampec", va dir.

També ha amenaçat amb fer servir tota la seva tecnologia militar: "Tenim eines per a això que ningú més pot presumir de tenir. I nosaltres no presumim. Les utilitzem si és necessari. I vull que tothom ho sàpiga", ha dit. Alhora, ha assenyalat que el seu govern ja ha fet servir algunes de les eines al seu abast davant d'interferències estrangeres en el conflicte d'Ucraïna, en referència probablement a la decisió de tallar el gas a Polònia i Bulgària.

Més enllà de les amenaces del líder del Kremlin, la guerra a Ucraïna continua. Un assessor de l'alcalde de Mariúpol, Petró Andriusxenko, assegurava que s'havien registrat nous atacs russos sobre la planta metal·lúrgica d'Azovstal, l'únic espai que encara no està sota control rus a la ciutat portuària de Mariúpol. Des d'aquell últim reducte, de fet, els soldats ucraïnesos atrinxerats han fet aquest dimecres una crida desesperada. En un vídeo penjat a les xarxes, el cap de la brigada 36 ucraïnesa, Serhí Volinski, demanava des del búnquer d'Azovstal que els alliberessin amb una extracció similar a la que els soldats anglesos i francesos van dur a terme durant la Segona Guerra Mundial a la ciutat de Dunkerque, on centenars de soldats d'aquests països estaven atrapats pels nazis. "Fa 62 dies que lluitem contra l'encerclament. Ara estem ubicats territorialment a la planta d'Azovstal. Al nostre grup hi ha més de 600 ferits de diferents graus de gravetat. Necessiten una atenció mèdica urgent. També hi ha ferits civils, als quals ajudem tant com podem. Ens acompanyen centenars de civils, desenes de nens, moltes persones amb discapacitat i gent gran", ha afegit, i ha apuntat que els podria salvar encara una operació com la que es coneix com "el miracle de Dunkerque".

Setge al Donbass

Rússia estreny el seu control cap al sud d'Ucraïna, mentre segueixen els combats també a l'est, al Donbass, amb bombardejos constants sobre Khàrkiv. Al sud, aquest dimecres Rússia assegurava haver destruït un magatzem d'armament que els Estats Units i la Unió Europea havien enviat a Ucraïna i que era a la regió de Zaporíjia, on controlen també la planta nuclear més gran d'Europa. El govern ucraïnès assegurava que les forces russes planejaven un referèndum per escenificar l'annexió a Rússia de tota la província de Kherson, tal com van fer amb Crimea el 2014. A la localitat de Kherson, la primera gran ciutat que van ocupar les tropes russes, centenars de ciutadans han sortit als carrers per protestar contra l'ocupació, però les tropes de Moscou han respost amb gasos lacrimògens i granades atordidores, segons ha informat el fiscal general d'Ucraïna en un comunicat.

En un vídeo compartit a les xarxes socials es veia gent que corria per fugir d'una plaça plena de fum, després de sentir-se el so d'una explosió, i també s'hi sentia la gent com tossia i alguns es tapaven els ulls amb les mans. Reuters va verificar la ubicació del vídeo com un carrer de Kherson. L'agència ha parlat per telèfon també amb dues persones que havien participat en la manifestació, que deien que la gent hi onejava banderes d'Ucraïna i cantava l'himne nacional quan un gran nombre de forces russes van arribar a la plaça. Els soldats russos van disparar primer a l'aire.

Milers de persones han fugit de Kherson des de l'inici de la invasió i dimarts el Kremlin va anunciar que ja havia aconseguit el control complet de la regió. "La gent que queda a la ciutat està molt deprimida, entenen que no poden fer-hi res, hi ha policia a tot arreu i paren a tothom a tot arreu. Molts tenen por però molts d'altres van a manifestacions i onegen banderes i llaços grocs i blaus en suport d'Ucraïna", explicava a l'agència un treballador de fàbrica de Kherson. Moscou ha nomenat un nou alcalde a Kherson, i totes les autoritats locals i regionals dels governs previs ucraïnesos han fugit. Es desconeix a on.

stats