Rússia podrà respondre amb armes nuclears a un atac convencional

Vladímir Putin actualitza la doctrina nuclear com a resposta a l'autorització dels EUA a Ucraïna per llançar míssils de llarg abast en territori rus

Vladímir Putin a Sochi el 7 de novembre.
Act. fa 0 min
2 min

BarcelonaLa decisió de Washington de permetre que Ucraïna dispari míssils nord-americans de llarg abast en territori rus ha tornat a provocar una nova resposta de Moscou. Després que ahir el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, acusés els Estats Units de "tirar llenya al foc" i alertés d'una "nova fase de tensió i una nova situació respecte a la implicació dels Estats Units", aquest dimarts el president rus, Vladímir Putin, ha aprovat una doctrina nuclear que permet a Rússia considerar l'ús d'armes nuclears com a resposta a un atac de míssils convencionals contra Rússia o Bielorússia per part d'un país que tingui el suport d'una potència nuclear.

El portaveu del Kremlin ha renovat l'amenaça aquest dimarts i ha dit a la roda de premsa diària que el gest de Washington podria donar lloc a una resposta nuclear, segons informa l'agència de notícies russa Tass. Peskov ha qualificat d'oportú el canvi en la doctrina nuclear i ha advertit, en al·lusió als EUA, que "la dissuasió nuclear" té com a objectiu fer entendre als potencials adversaris que les represàlies són "inevitables" "en cas d'agressió contra Rússia i el seu aliat". Tot i reconèixer que l'ús d'armes nuclears és una mesura extrema, el portaveu rus ha defensat que calia actualitzar el document per alinear-lo amb la situació política actual.

La doctrina actualitzada, que descriu les amenaces que farien que Rússia considerés un atac nuclear, inclou els atacs amb míssils convencionals, drons o altres avions per part de països que, tot i no ser potències nuclears, en rebin l'ajuda. I afegeix que qualsevol agressió contra Rússia per part d'un estat membre d'una aliança serà considerada per Moscou com una agressió per part de tota la coalició. Al setembre, Putin ja havia anunciat els canvis a la doctrina nuclear en un intent de dissuadir els països aliats d'autoritzar Ucraïna a fer servir els projectils de llarg abast en territori rus. En aquell moment, el president rus també va alertar que la llum verda de Washington als projectils de llarg abast suposaria "que els països de l'OTAN, els EUA i els països europeus" estarien "en guerra amb Rússia".

Projectils de llarg abast a Kursk

L'amenaça nuclear del Kremlin arriba quan es compleixen 1.000 dies del començament de la invasió d'Ucraïna i en un moment determinant del conflicte: la irrupció de Trump a la Casa Blanca i l'ús de míssils de llarg abast en territori rus per part de Kíiv poden capgirar la situació al camp de batalla. S'espera que Kíiv llanci els projectils nord-americans durant els pròxims dies a la regió de Kursk, on les tropes russes i nord-coreanes es preparen per recuperar el territori que les tropes de Zelenski van ocupar a l'estiu. En aquest sentit, aquest matí el portaveu del Kremlin ha assegurat que està vigilant de molt a prop la situació a Kursk, després d'haver rebut informes segons els quals Ucraïna podria fer servir projectils ATACMS –de llarg abast i de fabricació nord-americana– en aquesta regió.

stats