Putin destitueix el cap de l’armada russa per les derrotes al mar Negre

Des de l'inici de la invasió, Ucraïna assegura haver enfonsat una tercera part dels vaixells russos a la zona

Nikolai Yevmenov, amb Putin i el ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Shoigu, el dia de l'Armada Russa de 2022 a Sant Petersburg
ARA
11/03/2024
2 min

Les victòries de l’armada ucraïnesa al mar Negre passen factura al Kremlin. Putin ha destituït aquest dilluns, segons han confirmat mitjans russos citant fonts anònimes, el comandant en cap de l’armada russa, Nikolai Yevmenov. El seu lloc l’ocuparà Alexander Moiseev, responsable fins ara de la Flota del Nord, però amb experiència al mar Negre.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, no ha volgut desmentir ni confirmar la destitució en la seva roda de premsa diària. “Hi ha decrets amb el segell de secret i no puc comentar-los”, s’ha excusat. A la web del ministeri de Defensa rus, Yevmenov, que encapçalava l’armada des del 2019, continua figurant com a titular del càrrec.

L’anunci arriba després d’un febrer especialment dur per a la flota russa al mar Negre, que s’ha vist obligada a retirar alguns dels seus vaixells de Crimea i traslladar-los a ports de la Rússia continental. Només en l’últim mes, els atacs amb drons marins de Kíiv, que ha trobat per mar la iniciativa militar que no troba al front terrestre, van enfonsar el vaixell Tsézar Kunikov, la corbeta Ivanovets i el patruller Sergei Kostov. Ucraïna assegura haver enfonsat una tercera part dels vaixells russos al mar Negre.

Precisament divendres passat Volodímir Zelenski va estar a les drassanes de Turquia on s’estan construint dues corbetes de guerra per a Ucraïna, en el marc de la visita al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, amb qui va acordar reforçar la cooperació en la indústria armamentista. 

Malgrat que Ucraïna no té força naval –la major part de l'armada estava estacionada a Crimea quan la península va ser annexionada per Rússia–, és al mar on està sent més exitosa en la lluita contra la invasió russa, sobretot els últims mesos, en què els avenços als diversos fronts terrestres estan estancats. L'enviament de míssils de llarg abast per part dels Estats Units, el Regne Unit i França hi té bona part de mèrit, però els drons marins, de fabricació ucraïnesa, són els que han protagonitzat els últims atacs a la flota russa.

Un heroi com a substitut

Yevmenov, nascut a Moscou, va desenvolupar la seva carrera en les forces submarines de la flota del Pacífic des de la seva graduació el 1987 fins al 2012, quan va ser transferit com a subcomandant a la flota del mar del Nord. El seu successor, Moiseev, també va fer carrera als submarins nuclears russos i va ser reconegut per Putin com a heroi de Rússia el 2011, després de completar un llançament reeixit de míssils balístics.

El relleu al càrrec coincidiria amb l’inici dels exercicis navals conjunts de Rússia, la Xina i l’Iran al golf d’Oman. Per a les maniobres, que segons el ministeri de Defensa rus tenen per objectiu “treballar per garantir la seguretat de les activitats econòmiques marítimes”, l’exèrcit del Kremlin ha enviat un destacament de vaixells de la Flota del Pacífic.

stats