Rebel·lió armada a Rússia

El Kremlin s'esforça per donar una imatge de normalitat després de la revolta

Putin no fa cap altra compareixença pública i el ministre de Defensa també evita parlar de la rebel·lió

Normalitat avui al matí a la plaça Roja de Moscou
Guiu Font
25/06/2023
4 min

MoscouNormalitat, com si res hagués passat. Aquesta és la imatge que el Kremlin s’ha esforçat a donar aquest diumenge, després d’una jornada de bogeria en què el líder del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, va posar contra les cordes Vladímir Putin ocupant la ciutat russa de Rostov del Don i avançant amb els seus vehicles militars cap a Moscou. Putin ha reaparegut aquest diumenge a la televisió estatal en una entrevista que hauria estat filmada abans de la rebel·lió armada i en la qual, òbviament, no ha dit ni una paraula de Wagner. Només ha destacat que Ucraïna és la seva “màxima prioritat”. El fet que el president rus no hagi tornat a fer cap compareixença pública demostra, segons els analistes, que l’aixecament de Prigojin va fer trontollar els fonaments del poder polític del Kremlin.

El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, tampoc ha dit res sobre el grup de mercenaris rebels durant el seu brífing diari sobre la guerra a Ucraïna. L’ofensiva russa al país veí s’ha mantingut. Per exemple, a Kíiv, la capital, van caure una vintena de projectils dissabte, segons l’alcalde.

Replegament dels mercenaris

Els milicians de Wagner s’han retirat de les zones on s’havien desplegat i els combatents txetxens enviats per sufocar la sublevació a la regió russa de Rostov, al sud del país, han tornat on estaven, és a dir, al front de guerra a Ucraïna. D’altra banda, les restriccions de moviment imposades per les autoritats russes en algunes zones del país s’han anat aixecant progressivament, i s’ha restablert el trànsit a les carreteres que van ser tallades amb camions o amb l’obertura de rases al paviment, que ara s’han omplert amb sorra.

Un control situat avui en un dels accessos a Moscou

De fet, encara que sembli xocant, als carrers de Moscou i Sant Petersburg, les dues principals ciutats del país, es respirava una normalitat impròpia aquest diumenge malgrat que només vint-i-quatre hores abans s’especulava que el president Putin havia fugit de la capital. “En aquest país cada cert temps tenen lloc esdeveniments com els d’ahir i la vida continua”, opina una moscovita de 60 anys que prefereix mantenir l’anonimat i que, d’aquesta manera, intenta treure importància a tot el que es va viure dissabte. Treballa com a infermera en un hospital del districte de Tverskoi, a la capital russa, i assegura que aquest dilluns anirà a treballar com sempre, malgrat que l’Ajuntament havia decretat un dia festiu per la inestabilitat davant la rebel·lió armada. També està previst que els bancs i altres institucions financeres operin com és habitual aquest dilluns.

En aquest intent de simular que res ha passat, el viceministre d’Afers Exteriors rus, Andrei Rudenko, s’ha desplaçat a Pequín per reunir-se amb el cap de la diplomàcia xinesa, Qin Gang. “La Xina dona suport a Rússia en mantenir la seva estabilitat nacional”, és l'única referència discreta que el ministre xinès ha fet a la crisi de dissabte, que ha qualificat de “qüestió interna de Rússia”.

El cert, però, és que la rebel·lió armada va espantar molts a Rússia, que temien que pogués començar un conflicte obert. Maixa Samova, de 30 anys, viu a Moscou, però aquest cap de setmana era a Sant Petersburg. Dissabte, al llegir les preocupants notícies d’un possible cop d’estat, es plantejava no tornar a casa i comprar un bitllet d’avió per marxar directament del país. “Encara no he entès què ha passat. No m’explico com els homes de Prigojin han actuat amb tanta facilitat, sense trobar resistència, i amb total impunitat. Si hagués fet caure Putin, no és el tipus de canvi que jo i altres persones volem per a Rússia”, declarava. A l’estació de tren de Moskovski de Sant Petersburg, temia trobar un fort control policial per tornar a Moscou, però la vigilància era l’habitual. Una altra evidència de la rapidesa amb què tot ha tornat a la normalitat.

A Moscou, les famílies han tornat a omplir els parcs. “Ens hem salvat! Però continuo bevent aigua beneita perquè em passi el fort ensurt”, ironitzava aquest diumenge Juan Palomares, un equatorià de 53 anys que viu a la capital des de fa més de tres dècades, i admetia que no descartava que una situació similar es pugui tornar a repetir més endavant. Sense anar més lluny, el conegut opositor rus Mikhaïl Khodorkovski, l’home més ric de Rússia fins que va ser condemnat i es va veure obligat a exiliar-se, ha fet una crida aquest diumenge a la població russa perquè estigui preparada per a noves revoltes i un possible canvi de govern a Rússia. “Sorgiran noves ocasions”, ha augurat.

A Rússia és fàcil trobar-se joves nascuts en l'era de Putin que fins ara es mostraven poc esperançats d’un canvi al país, però aquest diumenge expressaven la seva sorpresa pels esdeveniments de dissabte i com tot podria haver canviat en qüestió d’hores. Ara creuen que "l'avi", tal com anomenen el president rus, no és infal·lible. 

stats