Amèrica Llatina
Internacional10/09/2024

Com queda l'oposició veneçolana amb l'exili d'Edmundo González?

Unida però debilitada, l'oposició a Nicolás Maduro ho aposta tot al reconeixement internacional

BarcelonaL'exili de l'opositor veneçolà Edmundo González Urrutia, acordat pel govern espanyol i el de Nicolás Maduro, ha permès al règim chavista alimentar les tesis sobre una suposada divisió en el si de l'oposició veneçolana. Dilluns mateix, el ministre de Relacions Interiors i Justícia de Maduro, Diosdado Cabello, assegurava que González Urrutia fugia en realitat de María Corina Machado, que s'ha quedat amagada, com a única cara visible de l'oposició política dins del país.

Tant González com Machado, a més d'altres representants de l'oposició a l'exili, han negat de forma contundent cap conflicte intern i insisteixen a denunciar les "pressions, coaccions i amenaces" del règim de Maduro sobre González i la seva família com el detonant de la seva decisió d'exiliar-se.

Cargando
No hay anuncios

"L'oposició veneçolana es manté unida darrere de María Corina Machado i ara el que busca és fer pressió internacional –des de l'interior i des de fora del país– perquè reconeguin la victòria de González" a les eleccions del 28 de juliol, afirma l'analista del Cidob Ana Ayuso, especialista en l'Amèrica Latina. Machado és, de fet, la veritable líder de l'oposició que no va poder ser candidata, perquè havia estat inhabilitada, i va cedir el lloc a González Urrutia, que va encapçalar la llista de la Plataforma Unitària Democràtica (PUD).

El que està clar, però, és que l'exili de González redueix les possibilitats de veure'l investit com a president de Veneçuela el 10 de gener del 2025. I això debilita l'oposició. El fiscal general veneçolà, el chavista Tarek Saab, va qualificar l'exili de González com el "capítol final" de la batalla oberta amb les eleccions del 28 de juliol, donant per tancat el debat en favor de Maduro. "La sortida d'Edmundo González és un reconeixement que Maduro té el poder i que ell no té la capacitat d'imposar la seva victòria –admet Ayuso– però també és veritat que el règim queda tocat" perquè "ha perdut la seva legitimitat social", opina Ayuso.

Cargando
No hay anuncios

L'oposició veneçolana ha aconseguit filtrar a internet còpies de les actes electorals que demostrarien la victòria de González, però el règim es nega encara a mostrar les actes originals i acusa el líder opositor de falsificació documental, un dels molts delictes pels quals va emetre una ordre de detenció contra ell. "En aquests moments el que està fent el govern de Maduro és demostrar que té el poder i la força bruta, amb una campanya de persecució no només dels opositors sinó de la gent normal que ha sortit al carrer en la seva contra", diu l'analista del Cidob, i assegura que això li està generant contestació interna i crítiques fins i tot entre alguns sectors del chavisme. Per això, Ayuso creu que, més que no pas de l'oposició, les poques opcions de canvi al país poden venir de l'interior del règim, si aquests sectors fan moviments per rellevar Maduro. Tanmateix, ara exhibeixin un "tancament de files" davant de la "via dura, amb l'objectiu d'aguantar i desgastar la contestació social fins que passi el dia 10 de gener".

L'estratègia ara és la pressió internacional

L'oposició a l'exili, i la que queda amagada i amenaçada dins de Veneçuela, té poques eines més enllà de la pressió internacional. Fins ara, però, només set països (Estats Units, Argentina, Perú, Equador, Uruguai, Panamà i Costa Rica) han reconegut la victòria de González, uns altres 9 (entre ells la Xina i Rússia) han donat suport a Maduro, i molts altres, com Espanya, es limiten a reclamar al chavisme que faci públiques les actes electorals. Probablement no volen repetir el fiasco del 2019, quan més d'una cinquantena de països es van afanyar a reconèixer formalment Juan Guaidó com a president legítim de Veneçuela, sense que això suposés cap canvi real al país. Guaidó viu ara exiliat a Miami i des d'allà ha celebrat que Espanya hagi concedit asil a Edmundo González. "L'Edmundo està segur i la líder electa a les primàries [veneçolanes], María Corina Machado, està liderant i els acompanyarem", deia al seu compte de X.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a la BBC, el també líder opositor exiliat Antonio Ledezma, que va ser alcalde de Caracas i que actualment viu també a Madrid, va explicar que havia parlat amb Machado sobre l'estratègia a seguir a partir d'ara, que passa per aquest reconeixement internacional de la victòria electoral de González. "Ell i Machado són un duet que ara s'ha obert. González ara podrà moure's lliurement en el món encapçalant la diàspora i Corina es mantindrà a Veneçuela com a cap visible del moviment", deia Ledesma.