Estats Units

Biden ordena evacuar la zona de Florida amenaçada pel Milton: "És qüestió de vida o mort"

L'estat nord-americà es declara en emergència abans que el nou huracà, que ja té categoria 5, toqui terra

Scott Pepperman veí de New Port Richey, a Florida, recull les seves pertinences mentre es prepara per evacuar de casa seva amb la seva parella Sandra White de casa seva, abans de l'arribada de l'huracà Milton.
2 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha ordenat aquesta tarda als residents de les zones que es troben en el pas de l'huracà Milton, a Florida, que evacuïn les seves cases immediatament. "És una qüestió de vida o mort", ha dit. Després del pas de l'huracà Helene per Florida i la costa est del país, que va deixar més de 200 morts, ara arriba el Milton també a Florida, un estat que ha declarat ja la situació d'emergència abans i tot de l'arribada del nou huracà. Està previst que el Milton toqui terra en les últimes hores de dimecres o la matinada de dijous a la zona de la badia de Tampa a Florida.

"Aquesta podria ser la pitjor tempesta que ha colpejat Florida en més d'un segle, Déu vulgui que no ho sigui, però ara sembla així", ha dit Biden. Biden ha cancel·lat el viatge que tenia previst per a finals d'aquesta setmana a Alemanya i Angola per quedar-se als Estats Units i supervisar la resposta a l'huracà.

El Milton ha pujat d'intensitat de cop aquest dimarts, quan encara està al mar, i ja és un huracà de força 5, el més destructor, i "es tem que li costi baixar de força abans no arribi a Florida", explica el meteoròleg de l'ARA, Xavi Segura. La projecció que fa el Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units de la trajectòria del Milton preveu que el cicló creui la zona central de Florida de costa a costa. El Centre ha advertit al seu butlletí d'aquest matí que aquest dimarts "és l'últim dia perquè els residents de Florida es preparin" a casa seva o evacuïn les zones assenyalades, si així ho indiquen les autoritats locals.

Les autopistes de Florida ja estan col·lapsades amb milers de persones que intenten abandonar la zona. Fins i tot algunes gasolineres informaven aquest dimarts que s'han quedat sense gasolina a causa de l'evacuació massiva davant el Milton. Almenys 11 comptats, entre els quals sumen més de sis milions de persones, estan sota l'amenaça de l'huracà.

El Milton arriba en un moment en què l'Agència Federal per Gestionar Emergències (FEMA, en les seves sigles en anglès) ja havia anunciat a principis de setmana que s'estava quedant sense personal disponible arran de l'huracà Helene. Actualment, l'agència té menys del 10% del seu personal disponible per respondre a una nova situació de catàstrofe, com la que es preveu amb el Milton. Durant els darrers cinc anys, almenys un quart del personal de l'agència estava disponible quan arribava la temporada d'huracans.

L'huracà Helene va tocar terra a Florida com a tempesta de categoria 4 el dia 26 de setembre. Al seu pas per Florida, Geòrgia, Carolina del Nord, Virgínia i es va debilitar en arribar a Tennessee, però en total ha deixat al voltant de 240 morts i s'ha convertit en més mortífer després del Katrina (que el 2005 va deixar 1.400 morts sobretot a Nova Orleans i en general als estats de Louisiana, Mississipi i Florida).

"Insto tots els que es trobin en la trajectòria de l'huracà Milton, que escoltin les autoritats locals i segueixin les mesures de seguretat. Si estan sota ordres d'evacuació, han d'evacuar ara mateix. Haurien d'haver evacuat ja. És una qüestió de vida o mort, i no és una exageració”, ha dit Biden aquest dimarts.

stats