El radar d'última generació que tots els exèrcits d'Europa volen

Macron reclama a la seva indústria de defensa una acceleració de la producció d'armament

Un entrenament de tropes de l'OTAN a Alemanya.
12/04/2024
3 min

ParísAls afores d'un poble de 6.000 habitants, Limours, 40 km al sud de París, s'alça un hangar enorme. A dins de la nau, l'empresa francesa de defensa i seguretat Thales hi construeix radars de defensa d'última generació, com els Ground Master, un tipus de radar equipat amb tecnologia punta que ha vist créixer la demanda en els últims anys, sobretot des de l'inici de la guerra a Ucraïna. "Aquesta tecnologia protegeix de tots els tipus d'amenaces –aeronaus, míssils, helicòpters, drons, coets, artilleria, etc.– a tot l'espai aeri. Cobreix tota la cadena: la detecció, la identificació i la neutralització", explica la companyia.

A diferència de radars amb tecnologia més antiga, el GM200 i el GM400 Alpha són capaços de detectar dos caces que volin junts, drons que volen a baixa altura, distingir un dron d'un ocell i són capaços de seguir un miler d'objectius alhora a una distància d'entre 250 km i 500 km, depenent del model. Un dels radars GM200 fabricats a Limours va ser lliurat a Ucraïna l'any passat.

Thales, que està participada en un 26% per l'estat francès, està intentant accelerar la fabricació dels radars per fer front a la creixent demanda i a la petició que ha fet el president de la República, Emmanuel Macron, a la indústria de defensa francesa per augmentar el ritme de producció de l'armament militar. La companyia francesa porta mesos treballant per doblar la seva capacitat de producció, malgrat les dificultats per trobar treballadors especialitzats.

"Per tal que les línies de muntatge facin front a l'augment de la demanda, estem duplicant els equips i estem en procés de treballar en dos torns en comptes d'un per assegurar-nos que tinguem més producció a Limours", explicava el responsable de gestió de productes per a radars multimissió de vigilància de Thales, Yves Descourvieres, en declaracions al digital Politico

Emmanuel Macron aquest dijous durant una visita a les instal·lacions de l'empresa Eurenco.

La invasió d'Ucraïna per part de Rússia ha provocat un rearmament mundial i especialment dels països europeus, i això s'ha traduït en un augment de peticions de diferents països per comprar els radars francesos. Segons revela el digital europeu, Thales ha venut 200 radars Ground Master a 32 països diferents des del 2008, dels quals 40 es van vendre l'any passat.

La companyia francesa va lliurar a la tardor cinc radars a Dinamarca. Aquest gener també va fer un lliurament a Lituània, tot i que l'empresa no ha detallat el nombre ni el model de radars. "Les nostres forces armades necessitaven aquestes capacitats avançades, sobretot en un context geopolític molt preocupant que afecta el món", va declarar el director de l'agència danesa de compra i logística de Defensa (DALO), Kim Jesper Jørgensen, quan es va anunciar la compra.

Economia de guerra

Macron fa setmanes que parla d'una "economia de guerra", no en el sentit estricte del terme sinó des de la seva visió particular. El president francès utilitza aquest concepte per fer una crida a l'augment de la producció de la indústria de defensa europea per garantir que s'envia a Kíiv tot el material militar necessari perquè Rússia no guanyi la guerra. Però també perquè Europa estigui preparada per si algun dia Vladímir Putin decideix ampliar la guerra més enllà de les fronteres d'Ucraïna. En resum, es tracta de produir més equipament militar, de donar una empenta a la indústria de defensa per tenir més capacitats i dependre menys d'altres països.

"El món està canviant i necessitem produir més", ha resumit Macron aquest dijous en la col·locació de la primera pedra d'una fàbrica de pólvora i explosius de la multinacional francesa Eurenco a Bergerac, a Nova Aquitània. Eurenco, que també està participada per l'estat francès, ha decidit traslladar a França la seva producció de pólvora que es troba actualment a Suècia.

L'Elisi també ha anunciat aquest dijous que altres empreses del sector, com Eurovector i Vistory, obriran noves fàbriques a França. De fet, l'estat subvenciona amb fons de defensa o del pla França 2030 algunes d'aquestes relocalitzacions, que tenen com a objectiu garantir una autonomia estratègica de materials armamentístics de França. "Hem vist que si volem anar més ràpid i tenir més seguretat, hem de dominar la totalitat del procés [per construir l'armament]", ha declarat el president de la República.

Macron també s'ha reunit aquest dijous a Bergerac amb els màxims responsables de les grans empreses del sector, com Airbus, Thales, NavalGroup o Nexter, per explicar-los en persona el seu concepte d'economia de guerra i demanar-los que accelerin la seva producció armamentística.

stats