França

La recepta que proposa Macron per calmar els ànims a França

El president francès "lamenta" no haver trobat consens per a la reforma de les pensions, però no recula

Una imatge de la compareixença d'Emmanuel Macron.
17/04/2023
3 min

ParísTres dies després que el Consell Constitucional francès avalés l'augment de l'edat de jubilació als 64 anys, el president de la República ha fet una al·locució solemne des del Palau de l'Elisi aquest dilluns al vespre en què per primera vegada s'ha mostrat comprensiu amb la ràbia dels ciutadans contraris a la reforma de les pensions que fa mesos que es manifesten al carrer. Conscient de la importància de calmar la situació i de no atiar més el foc, Emmanuel Macron ha assegurat –després de mesos d'ignorar les protestes–: "Ningú, però encara menys jo, pot fer-se el sord davant d'aquesta reivindicació de justícia social i de renovació de la vida democràtica". Tot i l'aparent empatia, Macron ha deixat clar que no recula i ha demanat mirar endavant, rellançar el diàleg social i accelerar les reformes en sectors com la justícia o la sanitat per millorar la vida dels francesos.

Macron ha admès el fracàs del seu govern per no haver pogut pactar la reforma de les pensions ni amb els sindicats ni amb els partits de l'oposició. "És una reforma acceptada? És evident que no. Malgrat tots els mesos de consultes, no hem pogut trobar el consens. Ho lamento i hem d'extreure'n totes les lliçons", ha subratllat. De fet, el seu govern va acabar aprovant la reforma sense sotmetre-la a votació a l'Assemblea Nacional per por a perdre la votació, un gest que va encendre encara més la ràbia dels ciutadans i va desencadenar protestes violentes.

La recepta del president és tancar el capítol de les pensions i reobrir el diàleg amb els sindicats per construir un nou pacte social en matèria laboral que impliqui la millora de les condicions de treball i de l'ocupació dels sèniors. "La porta de l'Elisi sempre estarà oberta per iniciar un diàleg sense tabús sobre una sèrie de negociacions de qüestions essencials", ha dit. Macron havia convidat els sindicats aquest dimarts, però tots els líders han rebutjat reunir-se amb el president abans de l'1 maig, dia de la pròxima gran jornada de mobilització contra la reforma de les pensions.

Discurs "buit"

Els sindicats continuen molt molestos amb el president per la crisi de les pensions. La promulgació de la llei per part de Macron el mateix dia en què el Consell Constitucional va avalar-la –tenia 15 dies per fer-ho– no els va agradar gens. Laurent Berger, líder del sindicat majoritari a França, la CFDT, va titllar de senyal de "menyspreu" als ciutadans i als sindicats la promulgació exprés per part del president de la República. Aquest dilluns, Berger ha qualificat de "buida" la seva al·locució. "No necessitàvem sentir que Macron ha escoltat la ràbia dels ciutadans. El seu discurs no canvia el fet que hauran de treballar dos anys més", ha lamentat Berger a BFMTV. En la mateixa línia s'ha expressat la nova líder de la CGT, Sophie Binet: "Aquesta al·locució la podria haver fet un ChatGPT", ha dit.

Per intentar girar full de la qüestió de les pensions, l'inquilí de l'Elisi s'ha compromès a impulsar polítiques prioritàries en les pròximes setmanes, com ara accelerar el reclutament de policies i jutges per millorar la lluita contra la delinqüència o resoldre definitivament el col·lapse de les urgències hospitalàries i la manca de metges de família. Macron ha anunciat que d'aquí 100 dies farà balanç del compliment de les promeses que ha fet aquest dilluns.

A la mateixa hora que el president feia la seva al·locució, que ha durat menys de 15 minuts, moviments contraris a la reforma de les pensions han convocat cassolades populars davant dels ajuntaments.

stats