Reciclar armilles salvavides i bosses per combatre els dos flagells del Mediterrani: els morts i la contaminació per plàstic
Estudiants de Barcelona dissenyaran productes reciclats que seran fabricats per una ONG de Lesbos
BarcelonaLa muntanya d'armilles salvavides abandonades de l'illa grega de Lesbos segueix baixant. L'ONG local Lesvos Solidarity continua recollint-les per elaborar i comercialitzar els clauers i les màrfegues plegables que van idear tres alumnes de l'Escola Massana. Álvaro Insenser, Roger Vendrell i Iliamite Bonfil van ser els guanyadors de la primera edició del concurs de disseny obert per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en col·laboració amb Lesvos Solidarity per donar un segon ús a les armilles que han salvat la vida de milers d'immigrants en la seva odissea a través del Mediterrani.
Ara s'obre una segona edició del concurs, que permetrà als estudiants de disseny de Barcelona idear nous productes reciclats amb les armilles salvavides però també amb altres materials reciclables com les bosses de plàstic. S'uneixen així les dues plagues del Mediterrani, la mort dels refugiats que intenten arribar a Europa i la pol·lució pel plàstic que amenaça els ecosistemes marins.
Els joves dissenyadors tenen fins al 31 de maig per presentar les seves creacions i un jurat tècnic escollirà les millors per disseny i viabilitat comercial. Els dissenys guanyadors s'afegiran a la cadena de producció dels petits tallers que Lesvos Solidarity té a Mitilene, on donen feina a refugiats que encara viuen a l'illa. La venda online dels productes reciclats, que inclouen també bosses i bolsos, serveix alhora per finançar les activitats d'aquesta ONG en favor dels refugiats.
Igual que van fer ja Insenser, Vendrell i Bonfil l'any passat, els guanyadors del nou concurs viatjaran a Lesbos durant el segon semestre del 2019 per conèixer de primera mà l'ONG que elaborarà els seus productes i per veure de prop també la muntanya d'armilles que encara s'aixeca en un abocador de l'illa.
El concurs de disseny, de fet, té com a objectiu donar sortida a aquella gran acumulació d'armilles que amenaça el medi ambient de l'illa i al mateix temps conscienciar sobre la situació dels refugiats al Mediterrani i, en especial, a Lesbos, on encara hi ha atrapats més de 5.200 migrants en el camp de refugiats de Mória.
El camp, que té capacitat per a 3.000 persones i l'any passat va arribar a allotjar-ne fins a 9.000, és el principal exponent del fracàs de la política europea amb els refugiats, que tracta de contenir els nouvinguts a les illes gregues i els prohibeix seguir el camí cap a Europa, els manté en condicions inhumanes i genera així la pitjor crisi humanitària dins d'un país de la UE.
El concurs per al reciclatge de les armilles vol servir també per conscienciar els estudiants de Barcelona d'aquesta situació i, a més, aquest 2019 ha afegit la novetat dels materials de plàstic per sensibilitzar també sobre la contaminació que genera aquest material arreu del planeta i en especial als seus mars.
El projecte de l'AMB i Lesvos Solidarity ja ha aconseguit reciclar milers de les 450.000 armilles que s'amuntegaven a Lesbos després de la crisi dels refugiats que entre el 2014 i el 2016 va portar mes de 600.000 migrants fins a l’illa grega de Lesbos, que es va convertir en la principal porta d’entrada de les persones que tractaven d'arribar a Europa, la majoria fugint de la guerra de Síria.
El projecte preveu també que en el futur els productes confeccionats amb armilles salvavides reciclades es comercialitzin en diverses botigues de l'àrea metropolitana de Barcelona.