Mustafa Barghouti: "Reconèixer l'estat palestí és important, però calen sancions contra Israel"

Metge i polític palestí

4 min

BarcelonaMustafa Barghouti (Jerusalem, 1954) va fundar el 1979 una organització mèdica que atén més d’un milió de palestins cada any. També és el secretari general del partit Iniciativa Nacional Palestina, que es va presentar a les eleccions del 2005 contra el president Mahmud Abbas i va obtenir el 20% dels vots. El 2007 va ser ministre d'Informació de l'Autoritat Palestina i ara és membre del Parlament palestí. Ha visitat Barcelona procedent de Ramal·lah.

Aquest matí el govern espanyol ha reconegut l'estat de Palestina. Què significa per al poble palestí?

— És important perquè confirma que Palestina és un estat sota ocupació. Nega la validesa de totes les actuacions israelianes als territoris ocupats, inclosa la construcció dels assentaments. I recorda al món que els palestins tenim dret a ser lliures i a l’autodeterminació. Però la situació actual és tan dolenta que no n’hi ha prou amb un reconeixement. Israel ha entrat en una deriva molt perillosa de feixisme, i els seus crims a Palestina són horribles. Hi ha una resolució del Tribunal Internacional de Justícia de l’ONU que exigeix que s’aturi l’atac a Rafah. El Tribunal Penal Internacional acusa Netanyahu i el seu ministre de Defensa de crims de guerra. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va demanar un alto el foc… I Netanyahu no escolta. El que cal és un embargament immediat i sancions contra Israel, per aturar les atrocitats. És vergonyós que encara hi hagi acords de cooperació comercial i econòmica entre la UE i Israel. Això és donar suport al genocidi contra el poble palestí.

Israel està guanyant la guerra a Gaza?

— El règim i l'exèrcit estan cometent els pitjors crims de guerra de la història moderna. Però no estan guanyant, perquè Netanyahu no ha aconseguit cap dels objectius que es va marcar. No ha pogut erradicar la resistència a Gaza ni imposar el seu control militar: els palestins lluiten fins i tot als llocs on hi ha tancs israelians des de fa vuit mesos. Tampoc pot recuperar els presoners israelians a Gaza sense un intercanvi. Però el més important és que l'objectiu principal de l'operació israeliana ha fracassat: volien fer fora tots els palestins de Gaza, dur a terme una neteja ètnica completa i obligar-los a anar a Egipte. Quina és la solució per a Netanyahu? Dos estats? No vol dos estats. Un estat? No vol un estat. Per a aquest govern feixista, l’única solució és la neteja ètnica. I com que estan fracassant, s'estan tornant encara més agressius. Els cremats de l’atac a les tendes de Rafah no poden ser tractats perquè no queda cap unitat per atendre'ls. Moriran amb agonia perquè tampoc permeten entrar anestèsics a Gaza.

Com veu la crisi política dins d'Israel?

— És una crisi per la manca de cohesió de la societat i també dins l'establishment israelià. I ara s’accentua pels seus fracassos. Hi ha la lluita entre els religiosos laics i els més fonamentalistes, entre asquenazites i sefardites. També entre la generació més jove i la més gran. Però el més important és que els colons establerts al territori ocupat de Cisjordània, que només eren 121.000 quan es va signar l'Acord d'Oslo [1993], són ara més de gairebé 800.000. I s'han convertit en una força política important, com el ministeri d'Hisenda i el de Seguretat Interior. I això és perquè Netanyahu està amb ells: ha dedicat tota la seva carrera política a destruir qualsevol possibilitat de compromís o solució de dos estats. L’arrel de tot és l’ocupació de Palestina. És el càncer que es menjarà Israel.

La invasió de Gaza està eclipsant la situació a Cisjordània.

— Vivim en una situació horrible perquè tot el país està sota ocupació militar. Han dividit Cisjordània en 224 petits guetos, separats per 670 punts de control militars, on l’exèrcit té llicència per matar. Els colons s'han convertit en bandes de grups terroristes que estan atacant comunitats i pobles palestins, cremant cases, cremant cotxes. Es comporten com si fossin un exèrcit que perpetra una neteja ètnica. Fins ara, més de 33 comunitats de Cisjordània han estat desallotjades de casa seva i les seves terres. A Gaza paguem un preu molt alt, però la batalla es lliura a Cisjordània, perquè l'objectiu d'Israel és annexionar-la.

El president palestí, Mahmud Abbas, no convoca eleccions des de l'any 2005 i és molt impopular. Què proposa per a l'Autoritat Palestina?

— Una alternativa democràtica, sense corrupció i amb separació de poders. El funcionament de l'Autoritat Palestina ara és inacceptable. Necessitem un lideratge palestí unit contra l'ocupació i sobre la base d'una participació democràtica. Cal incorporar tots els sectors de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, crear un govern de consens nacional que pugui mantenir Gaza i Cisjordània unides i preparar unes eleccions democràtiques i lliures. Per això em vaig presentar contra Abbas l'any 2005. Hem de lluitar de totes les maneres possibles. A mi m'han ferit nou cops en protestes no-violentes, atenent ferits. Si volem sobreviure, no tenim cap altra opció que lluitar pels nostres drets, per la llibertat, per la independència, per alliberar-nos d'aquest sistema d'opressió.

Encara creu en la solució dels dos estats?

— Israel ha matat la solució dels dos estats. Per tant, l'única solució és un sol estat democràtic. Però si passés un miracle i Bernie Sanders fos president dels EUA, si amb els països europeus li diguessin a Israel que ha d'acabar amb l’ocupació i permetre un estat palestí amb capital a Jerusalem i el dret al retorn dels refugiats… jo no m'hi oposaria. França o els Estats Units diuen que estan d’acord amb els dos estats: em sembla una hipocresia per donar temps a Israel per acabar d’annexionar-se Cisjordània.

stats