L'atac rus a Ucraïna
Internacional14/09/2023

Recuperen les restes de la cooperant catalana morta a Ucraïna en un atac rus

L'ONG Road to Relief es coordinarà amb les autoritats espanyoles per a la repatriació

ARA
i ARA

BarcelonaMembres dels serveis d'emergències i rescats d'Ucraïna han aconseguit recuperar les restes del cadàver de la cooperant catalana Emma Igual, directora de l'ONG Road to Relief, que va morir dissabte passat a Txàssiv Iar, a la regió de Donetsk, quan un projectil rus va impactar en el vehicle on viatjava. En el mateix atac va morir també el voluntari canadenc Anthony Tonko Ihnat, les restes del qual també s'han recuperat, segons ha informat l'ONG, que ha agraït la feina de la policia, les autoritats militars i els membres de la brigada de rescat.

L'organització ha detallat que el pròxim pas serà fer les proves d'ADN del cadàver d'Igual, per confirmar-ne oficialment la identitat. "Estem cooperant amb les autoritats espanyoles, que supervisaran les proves i la repatriació", ha afirmat Road to Relief en un comunicat publicat a les xarxes socials. L'organització ha afegit que també està en contacte amb la família d'Ihnat per "preparar els canals perquè sigui enterrat allà on es decideixi".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que fins ara no se n'havia pogut recuperar el cadàver, l'endemà de l'atac, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, va confirmar la mort d'Emma Igual, la primera víctima mortal espanyola a la guerra d'Ucraïna. El ministre va afirmar que havia tingut "confirmació verbal de la mort" de la cooperant, tot i que estava a l'espera de la "certificació oficial de les autoritats ucraïneses". Aquest dimarts, Albares va explicar que el govern espanyol ha enviat una carta al Tribunal Penal Internacional (TPI) i a l'executiu ucraïnès per instar-los a investigar l'assassinat com un crim de guerra.

Cargando
No hay anuncios

Emma Igual, de 32 anys, viatjava en direcció a la localitat ucraïnesa d'Ivànivka amb tres membres més de l'organització, quan el seu vehicle va ser objectiu d'un "impacte directe rus", va informar l'ONG. Els altres dos passatgers, el voluntari alemany Ruben Mawick i el suec Johan Mathias Thyr, van sobreviure a l'atac.

Segons consta a la seva pàgina web, Road to Relief es dedica a evacuar civils, repartir ajuda humanitària i oferir assistència mèdica a Ucraïna. Fins al març d'aquest any han aconseguit evacuar 1.200 persones, inclosos mig miler d'infants. L'ONG ha admès que "les càrregues operatives i financeres a les quals s'enfrontarà en les setmanes vinents seran immenses", i ha anunciat que organitzarà actes d'homenatge tant públics com privats. Ha afegit que els fons que es recullin es destinaran a les necessitats a les quals s'enfronta l'organització i als costos futurs per continuar la seva feina. "És el que l'Emma hauria volgut en una situació com aquesta, i tenim la intenció d'honorar la seva voluntat", afegeix.